ANAN-8000 & PowerSDR - some notes, some questions

DL5RBW
Posts: 16
Joined: Tue Sep 25, 2018 5:37 pm

ANAN-8000 & PowerSDR - some notes, some questions

Postby DL5RBW » Fri Jan 11, 2019 8:51 pm

After a few months using the ANAN-8000 DLE I found some issues which I hope can be confirmed or even better explained by other users.

The current setup in use:

ANAN-8000 DLE
Firmware Ver. 2.3
OpenHPSDR mRX PS v3.4.9
Dedicated industrial PC i5 with SSD

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NB button on transmit

With the NB (NB or NB2) enabled (blue background) the background switches to black (disabled) whenever on transmit. Whether it is an appearance issue only or the NB really becomes disabled while on TX I don´t know. When it comes to function it is not relevant anyway as it doesn´t matter whether the NB is enabled or in the worst case disabled during TX periods

AGC Level, Drive Level, Waterfall Level etc.

Switching thru the bands I noticed that the AGC Gain Level is determined by the setting of the higher band. If I change the AGC Gain Level on 10 m to 95 and switch to 80 m then the AGC Gain Level on 80 m is changed to 95 as well although it may have been 80 or 85. Switching from a lower to a higher band the level on the higher band stays where it was however as soon as I switch to a lower band again this level is taken to the lower band again. Sometimes I see changes in the Drive Level too but didn´t find a systematic correlation yet. The same is true for the Waterfall Level – it sometimes changes by switching bands or by Zooming in or out

Transverter operation

Rebooting the computer from the sleep or energy save mode all numbers in the band button panel are white indicating that all channels are enabled although in my case only channel 2 (for 2 meters) is enabled in the XVTRs menu. Only if the computer is completely restarted the enabled channel and the “HF” button appear in white while the disabled ones are dim which is the correct display

The Drive level in transverter operation changes whenever the drive level is changed during HF operation and after restart

At least in transverter operation after restarting PowerSDR the system jumps to a frequency default value which in my case is 145,500 MHz FM and not the frequency last used

Does anyone know what the function of the “XVTR RF TX” in the XVTR Setup is?

The XVTR jack is ALWAYS connected in parallel to the RX or TX path (depending on RX or TX state) and I couldn’t find any function so far to disable the XVTR jack while not in use. I was hoping the “XVTR RF TX” function mentioned above would switch a relay to disconnect the XVTR jack. This is of consequence if one is using a longer interconnecting cable (>2 ft) between the ANAN and the Transverter.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


This is by no means any criticism but I think the software developers deserve the feedback about any strange behaviour -if it is not an individual problem - to make the software even better. For sure I have forgotten one or the other little issue however the list can be continued...

To make sure it is not an individual problem I wonder what your experiences are with the issues listed above?

73 Roger

Return to “PowerSDR mRX”