8000 DLE with SPE 1K FA

WB8LBZ
Posts: 27
Joined: Sat May 13, 2017 3:59 am
Location: El Paso, TX

8000 DLE with SPE 1K FA

Postby WB8LBZ » Fri Oct 06, 2017 4:39 pm

I'm trying to get this working and have not had much luck. I did get the amp to follow the radio via RS-232. I have tried
DB9 DB15
Pin 5 Pin 4 Ground
Pin 2 Pin 1 TX 232
Pin 3 Pin 9 RX 232

This let the amp follow the radio band changes but put the drive level at 100 percent.
I could turn the output of the radio in the setup but I didn't want to do that just yet. I wanted to
have the drive level adjustable. I tried swapping the wires to pin 1 and pin 9 with no luck.

What are other users using?

73,
Larry, WB8LBZ
8000DLE - SN:46
El Paso, TX
good in QRZ
User avatar
w-u-2-o
Posts: 518
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 8000 DLE with SPE 1K FA

Postby w-u-2-o » Fri Oct 06, 2017 7:18 pm

I don't have an SPE amp, but your pinning seems wrong, Larry.

First, make sure the SPE is set up to receive Kenwood CAT data, and that PowerSDR is set up to advertise itself as a TS-2000.

Then the RS-232 TX output from a PC serial port is on Pin 3 of the DE9M connector on the PC. This RS-232 TX output needs to be applied to the RS-232 RX input on the SPE, which, according to Page 38 of the SPE manual, is on Pin 1 of the 15 pin connector on the SPE.

Your ground connection looks correct.

You do not want or need to hook up the RS-232 TX output from the SPE to the PC, at least not the one from the 15 pin connector.

73,

Scott
WB8LBZ
Posts: 27
Joined: Sat May 13, 2017 3:59 am
Location: El Paso, TX

Re: 8000 DLE with SPE 1K FA

Postby WB8LBZ » Fri Oct 06, 2017 9:57 pm

Thanks for the info Scott.

I was under the impression I needed to tell the amp I was using a Flex.

I'll try the pin change. I'm NCS on the QCWA net in the morning but I'll try the changes in the afternoon.

73,
Larry, WB8LBZ
8000DLE - SN:46
El Paso, TX
good in QRZ
WB8LBZ
Posts: 27
Joined: Sat May 13, 2017 3:59 am
Location: El Paso, TX

Re: 8000 DLE with SPE 1K FA

Postby WB8LBZ » Wed Oct 11, 2017 2:14 am

Thanks Scott,
It is working. The drive power is much less than I thought. I was thinking I needed 30 Watts and I'm using about half of that. I set the Cat tab to ID as TS-50, enabled the PTT Control and I used Com 1 at 9600-n-8-1. I have the PTT connected from the back of the transceiver to the PTT on the 1K. I changed the CAT in the 1K to Kenwood.

73,
Larry, WB8LBZ
8000DLE - SN:46
El Paso, TX
good in QRZ
User avatar
w-u-2-o
Posts: 518
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 8000 DLE with SPE 1K FA

Postby w-u-2-o » Wed Oct 11, 2017 10:11 am

Good news, Larry. What did you do with the wiring of the RS232 connection?
WB8LBZ
Posts: 27
Joined: Sat May 13, 2017 3:59 am
Location: El Paso, TX

Re: 8000 DLE with SPE 1K FA

Postby WB8LBZ » Wed Oct 11, 2017 10:49 am

I used
DB9 DB15
Pin 5 Pin 4 Ground
Pin 2 Pin 1 RX 232
Pin 3 N\C

It worked :)

73,
Larry, WB8LBZ
8000DLE - SN:46
El Paso, TX
good in QRZ

Return to “Amplifiers & Tuners”