Thetis 2.8.11 Released!

Taiga
Posts: 10
Joined: Fri May 22, 2020 5:11 am

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby Taiga » Wed Oct 14, 2020 4:15 am

Hi,
Thanks so much for the update - Thetis 2.8.89 is working well on my 64 bit Win10 box!

When attempting to install, my installer hangs at "removing shortcuts". Similar issue occurs when attempt to uninstall Thetis using the windows app. End up having to uninstall the old Thetis version with Iobit uninstaller, then the install works fine.

Any idea why this might be happening?

Many thanks,
T.
PD3LK
Posts: 19
Joined: Mon Nov 11, 2019 8:45 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby PD3LK » Wed Oct 14, 2020 7:53 am

Hi many thanks to W5WC for the latest updates and Scott for your endless support!!
I have one question, is there any chance this old issue with the Behringer X-Touch-One will/can be solved?
viewtopic.php?f=33&t=3362&p=10726#p10726

Kind regards, Leon, PD3LK
73 PD3LK Leon
wa1oxt
Posts: 57
Joined: Mon Apr 10, 2017 7:12 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby wa1oxt » Wed Oct 14, 2020 12:34 pm

Oh Joy !!

2.8.9-x64 now installs/works fine .

Tnx guys ,
gary / wa1oxt
I4LEC
Posts: 15
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:58 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby I4LEC » Wed Oct 14, 2020 12:35 pm

Thanks to the 2.8.9 update, Thetis x64 now works on my i7CPU 860 2.8GHz.
As a side note, the Default low cut filter set, once updated to a new value (i.e 250), does not seems to effect the front panel filter settings, these remain to the initial 100Hz default
Thanks and 73, Clay
User avatar
Ernie
Posts: 21
Joined: Mon Dec 04, 2017 11:31 am
Location: Jasper, GA

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby Ernie » Wed Oct 14, 2020 12:52 pm

2.8.9 VFO A lock is busted. Clicking other bands causes the VFO A to toggle modes. Is anybody else seeing this?
W2FMU
User avatar
n4lq
Posts: 27
Joined: Thu Apr 02, 2020 1:36 am
Location: Shelby NC

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby n4lq » Wed Oct 14, 2020 12:57 pm

Ernie wrote:2.8.9 VFO A lock is busted. Clicking other bands causes the VFO A to toggle modes. Is anybody else seeing this?
W2FMU


Works ok for me.
Anan 7000dle MKII, custom- i9-9900k 16gb, Asus X390-A, GeForce RTX 2060, Cat8, KPA-500 amp, EFHW antenna@80'
NC3Z
Posts: 248
Joined: Sun Oct 29, 2017 8:57 pm
Location: Merritt, NC

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby NC3Z » Wed Oct 14, 2020 1:29 pm

Ernie wrote:2.8.9 VFO A lock is busted. Clicking other bands causes the VFO A to toggle modes. Is anybody else seeing this?
W2FMU


I am seeing an anomaly too. With VFO Locked and then you hit band buttons Thetis will "partially" change bands e.g. modes, pan zoom, bandwidth, CTUN, etc BUT the VFO display stays locked to the freq it was on when it locked.
Gary NC3Z
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby w-u-2-o » Wed Oct 14, 2020 2:50 pm

The janky VFO lock behavior was in 2.7.0 as well. When you change bands with the lock ON the software does funky things. What it does depends on whether you have CTUN enabled or not. Either way it doesn't behave well. Bottom line: it should not allow you to change bands with the lock is on.

So it's not totally broken, it does prevent accidental VFO changes via the mouse, MIDI, keyboard or other mechanisms, but it does not lock out the band buttons.

73,

Scott
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby w-u-2-o » Wed Oct 14, 2020 2:52 pm

PD3LK wrote:Hi many thanks to W5WC for the latest updates and Scott for your endless support!!
I have one question, is there any chance this old issue with the Behringer X-Touch-One will/can be solved?
viewtopic.php?f=33&t=3362&p=10726#p10726

Leon,

AFAIK, the situation remains unchanged: nobody is working on any new MIDI functionality at this time.

73,

Scott
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby w-u-2-o » Wed Oct 14, 2020 2:53 pm

Taiga wrote:Hi,
Thanks so much for the update - Thetis 2.8.89 is working well on my 64 bit Win10 box!

When attempting to install, my installer hangs at "removing shortcuts". Similar issue occurs when attempt to uninstall Thetis using the windows app. End up having to uninstall the old Thetis version with Iobit uninstaller, then the install works fine.

Any idea why this might be happening?

Many thanks,
T.

No idea at this time. Your report has been noted.

73,

Scott
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby w-u-2-o » Wed Oct 14, 2020 3:13 pm

Pete4638 wrote:I'm currently running Thetis 26.9. Should I uninstall it before installing 2.8.9?

Pete Bucy - KD4CQZ

Pete,

You do not have to uninstall it. However, you may wish to make a back-up copy of your database (Setup > Export Database) just in case something weird happens and you need to revert.

73,

Scott
User avatar
FM5GB
Posts: 73
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:03 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby FM5GB » Wed Oct 14, 2020 4:12 pm

Hi all,

2.8.9/64 seems to work great. Thanks to all developers for yielding such a great
software.
During install I noticed a delay during the "removing shortcuts" message but after some time
install resumed and everything went OK. Refrain from interrupting the process...

73s Phil FM5GB

By the way I got my Hercules DJControl Starlight; It does'nt work. Before I mess around with
a midi translator I have too much other things to complete.
PD3LK
Posts: 19
Joined: Mon Nov 11, 2019 8:45 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby PD3LK » Wed Oct 14, 2020 5:05 pm

w-u-2-o wrote:
PD3LK wrote:Hi many thanks to W5WC for the latest updates and Scott for your endless support!!
I have one question, is there any chance this old issue with the Behringer X-Touch-One will/can be solved?
viewtopic.php?f=33&t=3362&p=10726#p10726

Leon,

AFAIK, the situation remains unchanged: nobody is working on any new MIDI functionality at this time.

73,

Scott


Thanks for the reply Scott. I had exactly the same issue with Spark SDR but i could solve that myself.
In Spark, users can adjust "Scale", "Offset" and "INC" (on/off). FWIW, these are those settings for the Behringer X-Touch-One
(left and right turn of the wheel works very fine with this Offset of -33)

VFO Control: 12376
Offset: - 33
INC: ON

SCALE - OFFSET - VFO step size
312500 -33 10 Mhz
31250 -33 1 Mhz
15625 -33 500 Khz
7812,5 -33 250 Khz
3125 -33 100 Khz
1562,5 -33 50 Khz
781,25 -33 25 Khz
312,5 -33 10 Khz
156,25 -33 5 Khz
31,25 -33 1 Khz
15,625 -33 500 Hz
3,125 -33 100 Hz
1,5625 -33 50 Hz
0,3125 -33 10 Hz
0,03125 -33 1 Hz
73 PD3LK Leon
N4XD
Posts: 22
Joined: Tue Sep 29, 2020 11:59 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released! Installed with no issues.

Postby N4XD » Wed Oct 14, 2020 7:51 pm

To all responsible for this latest update, and removing the AVX requirement, THANK YOU!! The 64 bit installation, on my computer using an Intel 870 i7 (obviously an older cpu), went smoothly, quickly, and without hitch. I've not had a chance to "wring it out" but in checking a couple things previous issues (for example, the OCC set up) were not there for this latest iteration. The OCC table I had input from my previous set up carried through without issue.

Again, without using it heavily yet, the cpu usage appears to be less and the whole software seems more responsive.

Thank you all for the, I'm sure, hard and involved work in updating this software for all of us to use and benefit from.

Ron
N4XD
casey1elqueo
Posts: 11
Joined: Thu Jul 23, 2020 11:45 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby casey1elqueo » Thu Oct 15, 2020 1:17 am

Not sure if this is new on this recent release, but had clicked "x" to close the app and it just waited there.... until I realized I had the amp view window open and when I closed that window then the rest of the app closed. Again, not sure if this is new or always been the case, but I had not run into this before....

Also, let me know if there is a better thread/place on where to report these types of issues....
I4LEC
Posts: 15
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:58 pm

Thetis v2.8.9 x64 on ANAN 10 P1 potential issues

Postby I4LEC » Thu Oct 15, 2020 9:14 am

#1 Default low cut filter set, once updated to a new value (i.e 250), does not seems to effect the front panel filter settings, these remain to the initial 100Hz default

#2 Once on collapsed view, with top, band and mode display controls ticked, at Thetis reopening, the bands do not show up on the console, deselect and reselect the band control or change to expand and then back to collapse fix it.

#3 PS-A selected does not hold up on Thetis reopening (dB not storing it?)

#4 At every Thetis restart, followed by a radio power off, no signal until change the antenna 1 to 2 and then back to 1 (where the antenna is connected), changing to a different band and go back to the previous one does the job as well

#5 Audio pan slider when to the right actually mute the right speaker and enable the left one and vice versa, no changes made to the hardware wiring, powerSDR mrx works as expected.

Opposite to PSDRmrx, diversity window is not enable, understood ANAN 10 has only one ADC, and therefore not strictly useful, still won’t harm either, as normally used by me as a sort of variable attenuator that effect the meter reading.

Thanks and 73, Clay
ea3aqr
Posts: 85
Joined: Mon Mar 04, 2019 10:50 pm
Location: BCN

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby ea3aqr » Thu Oct 15, 2020 9:46 am

Latest V 2.8.9 64 bits
DX spotter not working for me.

Tested 4 servers and always closing socket or not connecting at all.

Anyone else with the same problem?
DG9FDA
Posts: 8
Joined: Mon Apr 10, 2017 7:58 am
Location: JO40HK

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby DG9FDA » Thu Oct 15, 2020 9:58 am

Thetis 2.8.9 64 Bit.

DX-Spotter is working for me.

73 de Georg, DG9FDA
Anan 100D, Thetis v2.8.9 64 bit, Protocol_2_v12.1_pre4
User avatar
DH1KLM
Posts: 46
Joined: Fri Dec 29, 2017 10:36 pm
Location: Germany

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby DH1KLM » Thu Oct 15, 2020 10:06 am

DX Spotter is also working for me in 2.8.9 x86 and x64 version.

Just out of curiosity. Is there a reason why the ADC setup pane is shown, even if Hermes (Anan 10 / 100, also only one ADC) is selected?
73 de Sigi / DH1KLM
User avatar
Tony EI7BMB
Posts: 382
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:31 pm
Location: Dublin
Contact:

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby Tony EI7BMB » Thu Oct 15, 2020 12:42 pm

Dx spotter working on k1rfi.com for me
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby w-u-2-o » Thu Oct 15, 2020 1:05 pm

Tony EI7BMB wrote:Dx spotter working on k1rfi.com for me

Ditto.

You did remember to put your callsign in the call sign box in the very bottom right corner of the spotting control panel?
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Thetis v2.8.9 x64 on ANAN 10 P1 potential issues

Postby w-u-2-o » Thu Oct 15, 2020 1:17 pm

I4LEC wrote:#1 Default low cut filter set, once updated to a new value (i.e 250), does not seems to effect the front panel filter settings, these remain to the initial 100Hz default
This is a known issue, it affects everyone.

#2 Once on collapsed view, with top, band and mode display controls ticked, at Thetis reopening, the bands do not show up on the console, deselect and reselect the band control or change to expand and then back to collapse fix it.
This is actually a carry-over bug from 2.7.0, it affects everyone.

#3 PS-A selected does not hold up on Thetis reopening (dB not storing it?)
Not a bug, the state of PS-A is stored in your transmit profiles.

#4 At every Thetis restart, followed by a radio power off, no signal until change the antenna 1 to 2 and then back to 1 (where the antenna is connected), changing to a different band and go back to the previous one does the job as well
Someone with an ANAN-10 will have to confirm this behavior. You did select ANAN-10 for your hardware type, correct?

#5 Audio pan slider when to the right actually mute the right speaker and enable the left one and vice versa, no changes made to the hardware wiring, powerSDR mrx works as expected.
Someone with an ANAN-10 will have to confirm this behavior. You did select ANAN-10 for your hardware type, correct? This does not happen on my 8000.

Opposite to PSDRmrx, diversity window is not enable, understood ANAN 10 has only one ADC, and therefore not strictly useful, still won’t harm either, as normally used by me as a sort of variable attenuator that effect the meter reading.
Use your attenuator. ;) You can put it in step attenuator mode for greater precision (everyone should do that IMHO).
ea3aqr
Posts: 85
Joined: Mon Mar 04, 2019 10:50 pm
Location: BCN

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby ea3aqr » Thu Oct 15, 2020 2:16 pm

w-u-2-o wrote:
Tony EI7BMB wrote:Dx spotter working on k1rfi.com for me

Ditto.

You did remember to put your callsign in the call sign box in the very bottom right corner of the spotting control panel?


Yes!

Looks like some servers are down...
-ve7cc.net:23 Attempt opening socket/Socket forced closed
-185.73.168.155:23 Attempt opening socket/Socket forced closed
-k1rfi.com:7300 Got socket/got login/Waiting for DX spots (working fine)
-telnet.reversebeacon.net:7000 Got socket/got login/Waiting for DX spots (working fine)
laurencebarker
Posts: 41
Joined: Mon Nov 11, 2019 7:39 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby laurencebarker » Thu Oct 15, 2020 3:51 pm

The issue with the band buttons in collapsed view is I think older than 2.7.0 or even 2.6.9. It's caused because there are 3 panels of buttons, and the code tracks them by looking at which panel is visible. On a cold start of Thetis, none of them are yet visible to it doesn't show any of them. A simple fix would probably be "if none visible, show the HF buttons".
Laurence Barker G8NJJ
Andy-rx3afe
Posts: 1
Joined: Thu Oct 15, 2020 1:17 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released! local network?

Postby Andy-rx3afe » Thu Oct 15, 2020 7:36 pm

Will you be able to work with the skimmer over the local network (127.0.0.1:7300)?
w8du
Posts: 13
Joined: Wed Nov 13, 2019 11:36 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby w8du » Thu Oct 15, 2020 8:47 pm

Just installed this on my W10 x64 machine. Installation went well. However, when I fired it up, I find that the waterfall part of the display is blank - just background with no waterfall displayed. Also, the panadapter portion of the display is compressed to the upper 1/5 of the display area. Any pointers on how to fix this? I looked at the various setup menus but could not find what I needed.
Tnx de Arnie W8DU
WA1NVC
Posts: 1
Joined: Thu Oct 15, 2020 2:48 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released! - Newbie here...

Postby WA1NVC » Fri Oct 16, 2020 2:10 am

I have used an ANAN-100D [blue front] Protocol 1 FW, Windows 10 Pro 64 bit I7 PC, GB ethernet, and PowerSDR (32 bit) for a long time.

This is my first experience with Thetis. I am running Thetis v2.8.9 (64 bit). I see some good and bad(bugs?).

- It is great to finally see some new software for my ANAN and in 64 bit mode too.

- It is great not having to switch to Administrator mode to run the ANAN software.

- I see there are some new features I need to try like the DX Spotting that KE9NS had for my old Flex.

- More settings like the PS-A, COMP, and MIC buttons are now saved in TX Profiles.

* "Auto Enable for Digital Modes" on the VAC1 Audio Setup Menu does not work in Thetis but is fine in PowerSDR.

* Audio Levels with VAC1 are way off compared to Power SDR. First, the levels were set correctly using WSJT and PowerSDR. With Thetis v2.8.9 the audio level into WSJT was 10 dB greater and the audio level out of WSJT had to be reduced an additional 14 dB to keep the TX at the same power level. Something seems wrong here. I am using VAC 4.64 (the latest).

- TIP: If you have troubles setting digital audio levels, I suggest the following YouTube video done for the IC-9700.
The tips on setting levels and applying labels in the Windows Sound Control Panel are excellent.
https://www.youtube.com/watch?v=XEeNG6i9N4s

Roger
WA1NVC
I4LEC
Posts: 15
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:58 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby I4LEC » Fri Oct 16, 2020 8:46 am

RE:Thetis v2.8.9 x64 on ANAN 10 P1 potential issues

I do confirm ANAN 10 selection

Acknowledged #1 and # as already known issues

#3 after importing the TX profile used on PSDRmrx, did not perform any save, everything fine now, that has solved #4 as well.

#5 seems the only pending, re-checked with different headphones and with PSDRmrx, the latter and Thetis have definitively opposite behavior.

p.s. DX spotter works fine with me

73, Clay
nubbyless
Posts: 13
Joined: Sun Jul 12, 2020 9:42 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released!

Postby nubbyless » Fri Oct 16, 2020 11:23 am

My anan 10e behaves the same with #5 this on p1 and p2 as well.

I4LEC wrote:RE:Thetis v2.8.9 x64 on ANAN 10 P1 potential issues

I do confirm ANAN 10 selection

Acknowledged #1 and # as already known issues

#3 after importing the TX profile used on PSDRmrx, did not perform any save, everything fine now, that has solved #4 as well.

#5 seems the only pending, re-checked with different headphones and with PSDRmrx, the latter and Thetis have definitively opposite behavior.

p.s. DX spotter works fine with me

73, Clay
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Thetis 2.8.9 Released! - Newbie here...

Postby w-u-2-o » Fri Oct 16, 2020 6:39 pm

WA1NVC wrote:* Audio Levels with VAC1 are way off compared to Power SDR. First, the levels were set correctly using WSJT and PowerSDR. With Thetis v2.8.9 the audio level into WSJT was 10 dB greater and the audio level out of WSJT had to be reduced an additional 14 dB to keep the TX at the same power level. Something seems wrong here. I am using VAC 4.64 (the latest).

Your problem is not Thetis. Both PowerSDR and Thetis have always worked perfectly in terms of input and output audio scaling. In fact this is true of most app's and even the Windows sound system itself. This is not to say that there aren't many places in the Windows sound system that can trip you up and cause levels to change when you don't want them to. But the OS and all of the app's do set the same standard for maximum level, which is referred to as either "100%" or "0dB".

One way to prove that it is not Thetis is to do the following:

- Install the free Orban Loudness Meter app.
- Connect the Orban app to Thetis using your favorite virtual cable software.
- Ensure that VAC RX gain is 0dB.
- Turn on MON.
- Assert TUN.

The resulting tone should show a level of -1dB (peak, PPM and VU) in Orban.

If it does not show -1dB, then there is a problem in your virtual cable or in Windows. In particular, check the Windows Sound control panel (new one), all the way at the bottom, under Advanced Sound Options. Check also the old Windows Sound control panel and the levels set for your virtual cable devices.

Once you've eliminated the virtual cable and/or Windows, then you need to take a look at your receiver setup. Are you using DIGU? Is RX1 AF set properly (IMHO it should be set to 100)? Where is your AGC Gain set to?

Similarly, if you set VAX TX gain to 0dB, select DIGU mode, set any of the common app's like Fldigi or WSJT-X to 0dB (maximum) output, then use their "tune" or "test" function, you should see 0dB on the Mic meter in Thetis. If you don't, then there is some problem in your virtual cable or in Windows.

Return to “Thetis”