2.7.0

Bryan W4WMT
Posts: 110
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:12 pm

Re: 2.7.0

Postby Bryan W4WMT » Fri Apr 03, 2020 10:13 pm

w-u-2-o wrote:If you get a big enough interruption in the network it will cause Thetis to go into a "stopped" state. Pushing the "power" button should make it go again.


The Network Watchdog won't kick it back into gear, Scott?
SA3ATF
Posts: 78
Joined: Mon Apr 10, 2017 9:42 pm
Location: Solleftea Sweden JP83PE
Contact:

Re: 2.7.0

Postby SA3ATF » Fri Apr 03, 2020 10:36 pm

Richie, obviously you don't release news for Thetis when you make Sun SDR movies instead :)
Just kidding, keep up your great job you do ;)
Sorry, but just had to write this jokingly when sitting as a child on Christmas Eve and waiting for a package delivery on news for Thetis :D
You are the man regardless!
I don’t suffer from insanity, I enjoy every second of it!
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2546
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.7.0

Postby w-u-2-o » Fri Apr 03, 2020 11:02 pm

Bryan W4WMT wrote:
w-u-2-o wrote:If you get a big enough interruption in the network it will cause Thetis to go into a "stopped" state. Pushing the "power" button should make it go again.


The Network Watchdog won't kick it back into gear, Scott?

Not for me it won't.
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Sat Apr 04, 2020 11:18 am

SA3ATF wrote:Richie, obviously you don't release news for Thetis when you make Sun SDR movies instead :)
Just kidding, keep up your great job you do ;)
Sorry, but just had to write this jokingly when sitting as a child on Christmas Eve and waiting for a package delivery on news for Thetis :D
You are the man regardless!


Yes, very little motivation at the moment to be honest. I guess it is the virus, being locked in, caring for high risk parent etc. Like so many. Still working on the multimeter stuff, but done when its done I guess. Perhaps this week, depends if I get the motivation back.

Will be camping in the garden tonight, so perhaps that'll re-energise the battery.

73 Richie.
User avatar
Tony EI7BMB
Posts: 380
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:31 pm
Location: Dublin
Contact:

Re: 2.7.0

Postby Tony EI7BMB » Sat Apr 04, 2020 3:32 pm

Enjoyed those videos Richie

ramdor wrote:
SA3ATF wrote:Richie, obviously you don't release news for Thetis when you make Sun SDR movies instead :)
Just kidding, keep up your great job you do ;)

73 Richie.
User avatar
W9BHI
Posts: 30
Joined: Wed Apr 17, 2019 3:30 pm
Location: Serena Il.

Re: 2.7.0

Postby W9BHI » Mon Apr 06, 2020 3:44 pm

Hello all,
I hope everyone is in good health.
Is the AGC gain level saved by band?
It seems that if you have it set to a specific level on a band and you stroll through the bands, it doesn't always go back to the level you had it set to for that band.
Any news on the band stack not being locked issue?
Thanks and be safe.
Don W9BHI
User avatar
DH1KLM
Posts: 45
Joined: Fri Dec 29, 2017 10:36 pm
Location: Germany

Re: 2.7.0

Postby DH1KLM » Mon Apr 06, 2020 5:33 pm

For me, the AGC always changes to "Fixd" on the band that was last used before Thetis is turned off, even if it was set to "Med" before turning off.
If e.g. 80m band is selected and closing Thetis, the next time Thetis is started, the AGC on 80m band is set to "Fixd".
This applies to all bands, also SWL.
Also tried a clean database, but that's a matter of course anyway.
Has anyone made similar observations?
73 de Sigi / DH1KLM
DG9FDA
Posts: 8
Joined: Mon Apr 10, 2017 7:58 am
Location: JO40HK

Re: 2.7.0

Postby DG9FDA » Mon Apr 20, 2020 11:55 am

I own a 100D and select this in "General - H/W Select".
In "General - Ant/Filters - HPF/LPF" the HPF section is missing.
Workaround: I select 200D in "General - H/W Select".
Anan 100D, Thetis v2.8.9 64 bit, Protocol_2_v12.1_pre4
N2XD
Posts: 22
Joined: Sun Apr 09, 2017 8:43 pm
Location: Franklin,NC

Re: 2.7.0

Postby N2XD » Thu Apr 23, 2020 8:30 pm

I am getting this message from time to time.

DCC0
s0=0 0 0 0 0 0 0 -1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 r:12167 l:12167 04/23 16:01:36:367


Thanks John N2XD
User avatar
Tony EI7BMB
Posts: 380
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:31 pm
Location: Dublin
Contact:

Re: 2.7.0

Postby Tony EI7BMB » Fri Apr 24, 2020 8:38 am

John this prompted me to check and for the first time I have a message on the SEQ log

DCC2
s0=0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 33 0 r:194552 l:194518 04/24 09:33:46:128
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2546
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.7.0

Postby w-u-2-o » Fri Apr 24, 2020 12:12 pm

Communication between the PC and the radio hardware for sample data is done with UDP. UDP is not a lossless protocol like TCP/IP. Few few people, if any, have perfectly clear logs. As long as you are not getting a lot of log entries or, worse, log entries that correlate to audible artifacts in your receive audio, then the occasional log entry is nothing to be concerned about, not something that can be debugged, and not something that can be fixed.
w9mdb
Posts: 170
Joined: Sun Apr 09, 2017 5:53 pm

Re: 2.7.0

Postby w9mdb » Fri Apr 24, 2020 1:05 pm

Still true that negative values should be reported though?
de Mike W9MDB
User avatar
Tony EI7BMB
Posts: 380
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:31 pm
Location: Dublin
Contact:

Re: 2.7.0

Postby Tony EI7BMB » Fri Apr 24, 2020 2:51 pm

I just remembered I had switched from 384 to 768 so no entries since I changed back to test. Thanks for the reassuring info Scott
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2546
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.7.0

Postby w-u-2-o » Fri Apr 24, 2020 9:06 pm

w9mdb wrote:Still true that negative values should be reported though?
de Mike W9MDB

Not any longer.
AG5CK
Posts: 21
Joined: Sun Nov 03, 2019 6:52 pm

Re: 2.7.0

Postby AG5CK » Fri Apr 24, 2020 9:55 pm

Is there a way to disable the neg seq error warning icon or could it be implemented in the future? I get occasional negative errors when running puresignal but haven't noticed any performance issues.
Rig: Anan 7000 DLE MK2, Protocol 2 v2.0b, Thetis 2.8.11.
PC: MSI 970a Sli Krait Edition, AMD FX8350, 16 gb ram, GeForce GTX 1050 graphics card. Windows 10.
User avatar
LarryW
Posts: 45
Joined: Thu Apr 09, 2020 11:19 pm
Location: Garden Valley Idaho

Re: 2.7.0

Postby LarryW » Wed Apr 29, 2020 3:30 pm

Hello,

Got my new Anan 7000 (no internal pc) 2 weeks ago. All seemed to work well with V2.6.9. Now I have up graded to Thetis V2.7.0 (3/1/20) MW0LGE (a3) and have noticed a few things---
First the PC is a new Dell
i5-9400 CPU @ 2.9GHz
16.0 GB (15.8 GB free)
Both PC and radio are hooked to router via ether net cables

This PC is only used for the rig at this time--(no other software installed or running , however I do see that Microsoft Edge is the default search engine.
CPU use hangs around 8-12% according to Thetis

1)----Over the last couple days I have noticed the radio will freeze about every hour (need to hit the power button to restart)
2)----Also during a QSO, my transmitted audio will drop out repeatedly over the course of my transmission. (listen to attached audio)
3)----During my qso this morning (after unkeying the radio) all the signals where garbled. Looking at the screen I noticed that they appeared to
be on USB-- sure enough I switched to USB and there they were. Switched off the power and back on and signals all went back to LSB.

Attached are snips of my configuration and the audio drop outs.
Any help would be appreciated!

Regards,
Larry
N7ZDR
Attachments
ka7u.no-ip.org_2020-04-29T13_57_21Z_3945.00_lsb.mp3
(366.79 KiB) Downloaded 40 times
Capture C.PNG
Capture C.PNG (29.71 KiB) Viewed 3969 times
Capture B.PNG
Capture B.PNG (12.41 KiB) Viewed 3969 times
Capture A.PNG
Capture A.PNG (802.87 KiB) Viewed 3969 times
7000 mkll Thetis v2.7.0 (3/1/20)
Firmware 2_v2.0b
Dell XPS 8930 i5-9400/Behringer 202HD/Audio-Technica BPHS2 headset, USB PTT
w9mdb
Posts: 170
Joined: Sun Apr 09, 2017 5:53 pm

Re: 2.7.0

Postby w9mdb » Wed Apr 29, 2020 3:40 pm

For starters change the display from GDI to DirectX
And change your sample rate to 48KHz
See if that makes it behave better.

de Mike W9MDB
User avatar
LarryW
Posts: 45
Joined: Thu Apr 09, 2020 11:19 pm
Location: Garden Valley Idaho

Re: 2.7.0

Postby LarryW » Wed Apr 29, 2020 4:18 pm

w9mdb wrote:For starters change the display from GDI to DirectX
And change your sample rate to 48KHz
See if that makes it behave better.

de Mike W9MDB


Thank you Mike-- We have it changed to these setting and will see what happens.
I will report back here as to the results.

Regards,
Larry
N7ZDR
7000 mkll Thetis v2.7.0 (3/1/20)
Firmware 2_v2.0b
Dell XPS 8930 i5-9400/Behringer 202HD/Audio-Technica BPHS2 headset, USB PTT
NC3Z
Posts: 248
Joined: Sun Oct 29, 2017 8:57 pm
Location: Merritt, NC

Re: 2.7.0

Postby NC3Z » Wed Apr 29, 2020 9:15 pm

That was a big one Mike noted about switching off the GDI to DirectX, that makes a big improvement.

Another suggestion is under Settings > General > H/W Select and uncheck Network Watchdog if it is turned on.
Gary NC3Z
User avatar
LarryW
Posts: 45
Joined: Thu Apr 09, 2020 11:19 pm
Location: Garden Valley Idaho

Re: 2.7.0

Postby LarryW » Wed Apr 29, 2020 9:35 pm

Gary,

Network Watchdog was checked! Will uncheck and let it run for a couple hours to see what happens.

FYI- I only tested the transmit for a short time after making the changes per Mark's post. No transmit dropouts where noted at that time BUT the screen/radio still freezes after about 1 hour. Maybe this change suggested by you Gary will eliminate it--- Will see---

Larry
7000 mkll Thetis v2.7.0 (3/1/20)
Firmware 2_v2.0b
Dell XPS 8930 i5-9400/Behringer 202HD/Audio-Technica BPHS2 headset, USB PTT
User avatar
W3MMR
Posts: 81
Joined: Thu Jul 11, 2019 8:36 am
Location: Chester, PA
Contact:

Re: 2.7.0

Postby W3MMR » Wed Apr 29, 2020 11:26 pm

LarryW wrote:Gary,

Network Watchdog was checked! Will uncheck and let it run for a couple hours to see what happens.

FYI- I only tested the transmit for a short time after making the changes per Mark's post. No transmit dropouts where noted at that time BUT the screen/radio still freezes after about 1 hour. Maybe this change suggested by you Gary will eliminate it--- Will see---

Larry


Larry,
Ive had that USB thing happen before. Thats weird. Im using 2.7.0a3. I dont recall it happening during this version, and it hasnt happened in a while. But when it did, it was a head scratcher.

Perry
Studio "A" - Anan 200D, P2 1.9, Thetis 2.6.9c3, Dell XPS 8700 i7-4770k, Samsung EVO 860 SSD, Nvidia GeForce GTX1050ti, 16GB RAM, Shure SM7B, AL80BX
Studio "B" - Heath-Kit DX100, D-104, National NC-303, Hammarlund HQ-140-X
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2546
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.7.0

Postby w-u-2-o » Thu Apr 30, 2020 1:20 am

I also have the periodic disconnects from the radio. I think there is something wrong in the network code somewhere, most likely on the firmware side, probably not anything associated with Thetis.

Have you increased your sample rate back to where it was yet?
User avatar
LarryW
Posts: 45
Joined: Thu Apr 09, 2020 11:19 pm
Location: Garden Valley Idaho

Re: 2.7.0

Postby LarryW » Thu Apr 30, 2020 1:36 am

w-u-2-o wrote:I also have the periodic disconnects from the radio. I think there is something wrong in the network code somewhere, most likely on the firmware side, probably not anything associated with Thetis.

Have you increased your sample rate back to where it was yet?


The radio has only froze one (1) time in the last 4 hours--- This is the longest it has gone yet.
Sample rate still set to 48K
In the morning will be able to chat with the guys so that will let me know about the transmit audio cutting out.

Thanks
Larry
7000 mkll Thetis v2.7.0 (3/1/20)
Firmware 2_v2.0b
Dell XPS 8930 i5-9400/Behringer 202HD/Audio-Technica BPHS2 headset, USB PTT
cLicari
Posts: 87
Joined: Mon Apr 10, 2017 9:33 pm
Location: North Texas

Re: 2.7.0

Postby cLicari » Thu Apr 30, 2020 3:17 am

LarryW...

If you are using a Cat 5 Ethernet cable try switching to a Cat 6a cable. Cat 6a is rated for 10 gigabit speed and is shielded. I had the same issue of Thetis locking up intermittently and the Cat 6a cable fixed it. I have not had a lock-up since switching to Cat 6a five months ago.
Carl
NX5T
Last edited by cLicari on Thu Apr 30, 2020 12:02 pm, edited 1 time in total.
Carl Licari
NX5T
Anan 8000DLE, FW v2.0 2b, Thetis 2.7.0 a2,
Windows 10, dedicated network subnet, Intel i7 8700K, 32GB, NVIDIA GeForce GTX 1060, Samsung 40" 4K display
PD3LK
Posts: 18
Joined: Mon Nov 11, 2019 8:45 pm

Re: 2.7.0

Postby PD3LK » Thu Apr 30, 2020 11:06 am

or the better shielded CAT7
73, PD3LK
73 PD3LK Leon
User avatar
LarryW
Posts: 45
Joined: Thu Apr 09, 2020 11:19 pm
Location: Garden Valley Idaho

Re: 2.7.0

Postby LarryW » Fri May 01, 2020 7:19 pm

Latest update---

Both Ethernet cables are Cat 5-- So we have ordered some Cat 7 cables and should arrive in a few days.

I am still having the same disconnects as before (every 1-2 hours)
Sample rate is still set to 48K

Last night, I was a NCS calling about 250 guys on the roster, radio seemed to work very well (didn't notice any glitches)
It takes about 1 hour to call all members so it is happens pretty fast. Running about 80 watts and no rf detected in the shack.
However listening back to the recording there was one (1) audio cut at about half way through.

Now to wait patiently for the new cat cables before trying anything major!

Cleaning up the old Flex 6500 for market as I type this!
Larry

Another update-----------
Been playing with PS and not been successful (just radio NO amplifier) Immediately got errors. See attached
Attachments
N7ZDR--5-1-20.txt
(7.47 KiB) Downloaded 41 times
7000 mkll Thetis v2.7.0 (3/1/20)
Firmware 2_v2.0b
Dell XPS 8930 i5-9400/Behringer 202HD/Audio-Technica BPHS2 headset, USB PTT
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2546
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.7.0

Postby w-u-2-o » Fri May 01, 2020 9:02 pm

LarryW wrote:Been playing with PS and not been successful (just radio NO amplifier) Immediately got errors. See attached
This is most likely indicative of firmware not making timing on your specific serial number hardware. Try a different version of firmware. See this topic: viewtopic.php?f=32&t=3192

This is not a 2.7.0 problem. If it persists, start a new topic.
Joe-W4WT
Posts: 102
Joined: Sun Apr 09, 2017 5:27 pm
Location: Cumming, GA

Re: 2.7.0

Postby Joe-W4WT » Sun May 03, 2020 2:53 am

Larry, Cat 5 cable is not designed for gigabit speeds. It will sometimes work, but work poorly. I suspect this is indeed your problem. The Cat 7 cable should solve the problem.

Anyone running Thetis should definitely check their network cable and make sure it is at least Cat 5e preferably Cat 6 or Cat 7.

Joe W4WT

Update: I should have also said this applies to your entire network. Any gigabit to gigabit connections MUST be with Cat 5e or higher cable or you likely will not be able to achieve full gigabit speeds. I was caught with this problem recently when I noticed a connection that didn't seem to be performing optimally. Turned out I had a Cat 5 cable for that connection. I had upgraded this to gigabit from 100 baseT with a new network interface card but forgot to upgrade the connecting cable. Replacing it with a Cat 6 fixed the problem.
Last edited by Joe-W4WT on Sun May 03, 2020 5:55 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Tony EI7BMB
Posts: 380
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:31 pm
Location: Dublin
Contact:

Re: 2.7.0

Postby Tony EI7BMB » Sun May 03, 2020 10:34 am

Good advice Joe, new cable ordered.
va2na
Posts: 5
Joined: Wed Apr 12, 2017 7:26 am

Re: 2.7.0

Postby va2na » Sun May 03, 2020 1:16 pm

His some here try to use Diversity on this release?

I try to get Diversity working this morning and can't figure out what is wrong but diversity have almost non effect. I dont' use it since i was on firmware protocol 1 so i cant tell if it's from long time... but i cant get it to work.. phase gain control do nothing... try almost every possible config..

Any idea?

Guillaume

Return to “Thetis”