2.7.0

User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Mon Mar 16, 2020 2:53 am

W2SDR wrote:I forgot to mention, I'm getting the same error message on shutdown.
Frank, W2SDR


in that case it is also happening when shutting it down, as part of Console_Closing, where AndromedaCATEnabled is set to false.

Can you try this build Frank? and screen shot the andromeda errors?

https://www.dropbox.com/s/jwjkoke7ytv2u ... 3.zip?dl=0

Cheers, Richie.
W2SDR
Posts: 37
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:36 am

Re: 2.7.0

Postby W2SDR » Mon Mar 16, 2020 10:43 am

Hey Richie,
Thanks for the test download. Installed it and the program will not start but here is the error message I get now
Frank
Attachments
error3.PNG
error3.PNG (50.92 KiB) Viewed 6021 times
Last edited by W2SDR on Mon Mar 16, 2020 12:17 pm, edited 1 time in total.
User avatar
DH1KLM
Posts: 45
Joined: Fri Dec 29, 2017 10:36 pm
Location: Germany

Re: 2.7.0

Postby DH1KLM » Mon Mar 16, 2020 10:47 am

Things I noticed in a2.
Some settings are not remembered.
With a clean database Thetis comes up with TX FL enabled. After disabling TX FL and closing Thetis, it is starting again with TX FL enabled.
Also VAC1/2, MICd, DEXP and others did not remember their last state.
Maybe it is only me :roll:
73 de Sigi / DH1KLM
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Mon Mar 16, 2020 12:38 pm

thanks Frank

Just a quick check, are you replacing all the files from the zip file?

Richie.
Last edited by ramdor on Mon Mar 16, 2020 12:48 pm, edited 1 time in total.
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Mon Mar 16, 2020 12:43 pm

DH1KLM wrote:Things I noticed in a2.
Some settings are not remembered.
With a clean database Thetis comes up with TX FL enabled. After disabling TX FL and closing Thetis, it is starting again with TX FL enabled.
Also VAC1/2, MICd, DEXP and others did not remember their last state.
Maybe it is only me :roll:


All those settings are stored PER TX profile. If you want them stored, save the TX profile.

This comes up again and again, and makes me think the whole profile storing and selecting system needs an overhaul. There are options to always save TX profiles, and to auto save on exit.

Richie.
W2SDR
Posts: 37
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:36 am

Re: 2.7.0

Postby W2SDR » Mon Mar 16, 2020 2:22 pm

Yes I am. All the files
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Mon Mar 16, 2020 5:56 pm

W2SDR wrote:Yes I am. All the files


Hi Frank, can you attach your database.xml to a message. Located in C:\Users\<user>\AppData\Roaming\OpenHPSDR\Thetis

Don't use the export function, but attach the actual database.xml file from the folder above.

Cheers.
W2SDR
Posts: 37
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:36 am

Re: 2.7.0

Postby W2SDR » Mon Mar 16, 2020 6:43 pm

Database
database.xml
(490.43 KiB) Downloaded 72 times
file attached
laurencebarker
Posts: 38
Joined: Mon Nov 11, 2019 7:39 pm

Re: 2.7.0

Postby laurencebarker » Mon Mar 16, 2020 11:13 pm

Frank

I think that error message with the stack trace gives us a clue as to what's happening. I've contacted Doug for advice on what could be happening.

If you click OK can you get past it, or does THETIS exit?
Laurence Barker G8NJJ
wa1oxt
Posts: 57
Joined: Mon Apr 10, 2017 7:12 pm

Re: 2.7.0

Postby wa1oxt » Tue Mar 17, 2020 5:07 am

Request...

In Setup>Test...

Is it possible to repair the Signal Generator so it's operational ?

gary / wa1oxt
W2SDR
Posts: 37
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:36 am

Re: 2.7.0

Postby W2SDR » Tue Mar 17, 2020 9:22 am

One one issue I've discovered. My space bar no longer keys the rig or operates the vox
Frank, W2SDR
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Tue Mar 17, 2020 9:41 am

Some info regarding this error :

and_error.png
and_error.png (9.85 KiB) Viewed 5832 times


After some extensive testing and investigation, I can only assume the people that are seeing the Andromeda error are doing so because they are using the incorrect version of ChannelMaster.dll along side their Thetis exe.

ChannelMaster.dll includes a new call ATU_Tune. If that is not found in the dll then an error will occur during the andromeda enable/disable code and result in message you are seeing. It is impossible to see it any other way, especially after looking at the database.xml file provided.

I have checked the a2 zip file, and all correct files are there. If you are using these test versions, please make sure you follow the info in post number 1, especially the bold text.

There is nothing more I/we can do with this error as all looks ok in the code, and the only way I can get it to present itself is to use the wrong version of the dll.

Going forward, there is a case for including a version number in all the external components (dlls etc), that will get reported during an error/exception.

Richie.
Last edited by ramdor on Tue Mar 17, 2020 10:08 am, edited 1 time in total.
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Tue Mar 17, 2020 9:46 am

W2SDR wrote:One one issue I've discovered. My space bar no longer keys the rig or operates the vox
Frank, W2SDR


Check that Setup->Options->Options1->Keyboard enable shortcuts is ticked on, and you have the PTT/MOX selected in Keyboard->SpaceBar Control.

When reporting issues, please include steps taken to resolve the issue.

Richie.
W2SDR
Posts: 37
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:36 am

Re: 2.7.0

Postby W2SDR » Tue Mar 17, 2020 10:37 am

PTT is selected in the menu. Program not responding to the space bar. I tried selecting VOX also. No go.
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Tue Mar 17, 2020 11:42 am

W2SDR wrote:PTT is selected in the menu. Program not responding to the space bar. I tried selecting VOX also. No go.


All works fine here. Perhaps backup your settings (take screen shots etc), and un-install/re-install back to 2.6.9 get everything working as expected, and go from there.

Richie.
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2546
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.7.0

Postby w-u-2-o » Tue Mar 17, 2020 3:02 pm

It seems that lately there has been a rash of unlikely and bizarre problem reports. I hesitate to call them bug reports, because they are not proving to be bugs.

I wonder if part of the problem is that some of the W5WC branch of 2.7.0 has made it out into wider distribution? Some people were compiling that branch, perhaps the results of that are being emailed around. If you started with that branch it may not be fully compatible with Richie's updates.

For those that are experiencing problems that most are not, consider the provenance of your software: did you start with the officially released (TAPR Github) version of 2.6.9? If not, then start over with that and apply the patches Richie posts here.

Also, checking how a reset database works is always a good first step.

73,

Scott
ea3aqr
Posts: 81
Joined: Mon Mar 04, 2019 10:50 pm
Location: BCN

Re: 2.7.0

Postby ea3aqr » Wed Mar 18, 2020 8:24 am

Thetis 2.7.0 a2 running on a 7000dle
Selected region: Spain and "extended" option checked.

60m band selection doesn't work, it always lights the 80m button instead of the 60's one. It also doesn't save changes or settings on 60m band.

Uninstalled Thetis and deleted instalation and user directories, Installed 2.7.0 from scratch and same issue
Could you please check it?
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Wed Mar 18, 2020 3:49 pm

ea3aqr wrote:Thetis 2.7.0 a2 running on a 7000dle
Selected region: Spain and "extended" option checked.

60m band selection doesn't work, it always lights the 80m button instead of the 60's one. It also doesn't save changes or settings on 60m band.

Uninstalled Thetis and deleted instalation and user directories, Installed 2.7.0 from scratch and same issue
Could you please check it?


fixed, cheers. Will be included in test release in a couple of days.

Richie.
ea3aqr
Posts: 81
Joined: Mon Mar 04, 2019 10:50 pm
Location: BCN

Re: 2.7.0

Postby ea3aqr » Wed Mar 18, 2020 3:51 pm

ramdor wrote:
ea3aqr wrote:Thetis 2.7.0 a2 running on a 7000dle
Selected region: Spain and "extended" option checked.

60m band selection doesn't work, it always lights the 80m button instead of the 60's one. It also doesn't save changes or settings on 60m band.

Uninstalled Thetis and deleted instalation and user directories, Installed 2.7.0 from scratch and same issue
Could you please check it?


fixed, cheers. Will be included in test release in a couple of days.

Richie.


TNX!
NC3Z
Posts: 248
Joined: Sun Oct 29, 2017 8:57 pm
Location: Merritt, NC

Re: 2.7.0

Postby NC3Z » Thu Mar 19, 2020 1:07 am

Since 2.7.0 my RX2 receive filters do not keep the labels I gave them (I modify the filters to what I want with names I like). They default to the default names but if I toggle the RX2 mode from say LSB to USB and back, then my assigned names get repopulated.
Gary NC3Z
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Thu Mar 19, 2020 8:39 am

NC3Z wrote:Since 2.7.0 my RX2 receive filters do not keep the labels I gave them (I modify the filters to what I want with names I like). They default to the default names but if I toggle the RX2 mode from say LSB to USB and back, then my assigned names get repopulated.


works fine here. Remember filters and names are assigned per mode, each filter in each mode will have its own label. If still an issue, store your settings, uninstall, get 2.6.9 working as expected with new database, and test labels under 2.6.9. If ok, update to 2.7.0.

Something I did find was that they were not getting displayed if RX2 is visible on startup. However, they would show if RX2 mode was changed.

Richie.
NC3Z
Posts: 248
Joined: Sun Oct 29, 2017 8:57 pm
Location: Merritt, NC

Re: 2.7.0

Postby NC3Z » Thu Mar 19, 2020 11:47 am

I tried it with 2.6.9 (using a saved DB) and all is fine, then I re-upgraded to 2.7.0 and it happens, short video here:


I have not done a manual reset and rebuild just yet, that will be next.
Gary NC3Z
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Thu Mar 19, 2020 2:59 pm

So in your video, LSB and USB should be showing 5000, 4400, 3800 etc.? and not the initial values 5.0k, 4.4k, 3.8k etc?

This is the thing I found where the filter labels are not initialised correctly, however switching usb/lsb displays them as expected? Or are you expecting something different. You will perhaps need to explain what is happen vs what you expect.
NC3Z
Posts: 248
Joined: Sun Oct 29, 2017 8:57 pm
Location: Merritt, NC

Re: 2.7.0

Postby NC3Z » Thu Mar 19, 2020 4:49 pm

ramdor wrote:So in your video, LSB and USB should be showing 5000, 4400, 3800 etc.? and not the initial values 5.0k, 4.4k, 3.8k etc?


Yes that is correct.

ramdor wrote:This is the thing I found where the filter labels are not initialised correctly, however switching usb/lsb displays them as expected? .


This is correct also.
Gary NC3Z
n2pk
Posts: 12
Joined: Tue Feb 18, 2020 10:55 pm

Re: 2.7.0

Postby n2pk » Fri Mar 20, 2020 8:38 am

Hi Richie,

I have V2.7.0.a2 loaded now but can't enable it yet due to still P1 firmware on my 7000DLE MkII.

But I see another freq digit on the pan is needed @ 48 ksps and max zoom - see screenshot below.

Either add a freq digit or eliminate the x.xxx x5 - ie 50 Hz freq numbers.

I looked in setup but did not find a place to add a digit.

73, Paul N2PK
Attachments
50 Hz Digits on pan.gif
50 Hz Digits on pan.gif (220.88 KiB) Viewed 5344 times
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Fri Mar 20, 2020 9:15 am

NC3Z wrote:
This is correct also.


Ok Gary, this is fixed.

Richie.
n2pk
Posts: 12
Joined: Tue Feb 18, 2020 10:55 pm

Re: 2.7.0

Postby n2pk » Fri Mar 20, 2020 9:35 am

Hi Richie,

Let me elaborate on what I'm after here as a display option for ZOOMimg.

The pix below is a typical screenshot after ZOOMing in with a single CWU passband available for
display on the pan - ie MultiRX is disabled. The passband is 400 Hz wide and the pitch is 600 Hz. The
sample rate is 48 kbps.

The 1824.4 kHz injection freq is the blue vertical line ans is centered on the pan after the ZOOM. The
400 Hz passband here is centered on the VFO A 1825.0 freq and ranges from 1824.8 to 1825.2 kHz.

My problem here is that for CW, or any other mode for that matter, I NEVER care about the injection
freq. I generally ONLY want to see what's going on in the passband. While this can still be seen here,
zooming all the way takes part/all of the passband off screen. While the PAN control can be used to bring
the passband entirely back on screen, that seems to be a perhaps easily avoidable nuisance.

While one might be first inclined to suggest using VFO A as the freq to center the pan on instead of
the injection freq, that is not without pitfalls.

First VFO A for modes like USB, LSB, DIGL, and DIGU is also the injection freq and the passband is never
centered on this freq.

Even for CW, VFO A is not always the desired freq for passband centering as "Var 1" or Var 2" can be used
to make the passband center different from VFO A.

So something a bit more complex is required but I suspect it turns out to be very simple.

If we denote the passband freq boundaries, as displayed in the screenshots below, by FL and FH,
then (FL+FH)/2 ALWAYS represents the center of the passband being used at any given time for ANY
given mode.

I am guessing that you always have easy access to the values for FL and FH in programming the Thetis UI .
After all, you need them to display the passband boundaries.on the pan. So the calculation of the passband
center freq would seem to be a simple matter.

Is that all correct?

Assuming so for now, I am proposing that you consider providing a Thetis setup option
that allows the user to select either the current injection freq or the passband center
for use in pan/panafall display centering after a zoom in ANY mode.


Your thoughts?

Many thanks and stay well!
Paul N2PK
Attachments
Passband Centered While Zooming.gif
Passband Centered While Zooming.gif (226.26 KiB) Viewed 5336 times
User avatar
ramdor
Posts: 380
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.7.0

Postby ramdor » Fri Mar 20, 2020 10:32 am

Hi Paul,

Yep all do-able. Added to the list. Thanks for posting your ideas here for other people to read and give feedback on.

Richie.
DL8LAQ
Posts: 99
Joined: Sun Apr 09, 2017 3:28 pm

Re: 2.7.0

Postby DL8LAQ » Fri Mar 20, 2020 6:06 pm

ramdor wrote:Hi Paul,

Yep all do-able. Added to the list. Thanks for posting your ideas here for other people to read and give feedback on.

Richie.


I like Paul's idea! Do it, Richie :-) Thumbs up!
73, Norbert - DL8LAQ - ANAN-7000DLE
wa1oxt
Posts: 57
Joined: Mon Apr 10, 2017 7:12 pm

Re: 2.7.0

Postby wa1oxt » Fri Mar 20, 2020 6:36 pm

RA is inop .

Thetis 2.7.0 (a2) , Fw ver 12.1pre 4


oxt
Attachments
RA.PNG
RA.PNG (417.51 KiB) Viewed 5236 times

Return to “Thetis”