Page 14 of 21

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 2:46 pm
by ramdor
VA2EY wrote:I have not used VAC. Always in direct connection, and worked with all previous versions
Michel


ah ok, I will have to look into it again then in that case, or ask Bryan to take a look

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 2:51 pm
by VA2EY
Works with VAC only
Michel

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 2:59 pm
by ramdor
VA2EY wrote:Works with VAC only
Michel


will add option for now enable/disable the functionality as a stop gap

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 3:00 pm
by w-u-2-o
The change from milliseconds to frames on the waterfall update rate threw me for a minute! I couldn't figure out why it was going so slooooooow :lol:

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 3:07 pm
by ramdor
w-u-2-o wrote:The change from milliseconds to frames on the waterfall update rate threw me for a minute! I couldn't figure out why it was going so slooooooow :lol:


hah yes, bit slow with high numbers. Was thinking about going back to ms and do the reverse calculation, and round to frame rate interval, but left as is for now.

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 4:02 pm
by ramdor
UPDATE

Small update to add option to disable/enable the VAC bypass changes related to recording playback when vac is enabled.

Link : https://www.dropbox.com/s/z4d5bx6nhhbgp ... 6.zip?dl=0

If VAC is being used and you want to use recording playback this needs to be checked on. This may be a stop gap solution and may change. If you use direct connection of mic etc to the hardware then with this option checked gain does not work on the wave window. @Michel uncheck this.

Annotation 2019-12-20 160030.png
Annotation 2019-12-20 160030.png (43.61 KiB) Viewed 2099 times


73 Richie.

(11/19/19) b5_3
-add: option to ignore vac bypass when playing recordings. A work around that prevented gain from being applied when not using vac
(11/19/19) b6
-fix: mic gain issue when no vac used, introduced with changes in b5_3

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 4:57 pm
by VA2EY
Hmmm ...
with the new box no change from -70dB to + 70dB, only affects the VAC
test with old database and reset

Michel

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 5:05 pm
by ramdor
VA2EY wrote:Hmmm ...
with the new box no change from -70dB to + 70dB, only affects the VAC
test with old database and reset

Michel


hmm.. must have something else happening then, because the code changes are 'removed' if that checkbox is unchecked

I will double check it

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 5:20 pm
by ramdor
VA2EY wrote:Hmmm ...
with the new box no change from -70dB to + 70dB, only affects the VAC
test with old database and reset

Michel


Hi Michel,

Code related to vacbypass is now entirely ignored if check that checkbox is disabled, so code will be as it was before. If it doesn't work now, then all I can do is.... *shrug* :)

Please try : https://www.dropbox.com/s/s0b5w7w3qt1yj ... 3.zip?dl=0

Other links have been updated.

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 5:58 pm
by np2g
Hello
On the VAC record /play . Works great .

Boy you are good.

Ed Baker
np2g

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 6:52 pm
by w-u-2-o
ramdor wrote:
w-u-2-o wrote:The change from milliseconds to frames on the waterfall update rate threw me for a minute! I couldn't figure out why it was going so slooooooow :lol:


hah yes, bit slow with high numbers. Was thinking about going back to ms and do the reverse calculation, and round to frame rate interval, but left as is for now.

Richie.

After using it for a while, I must say the waterfall is much smoother with this approach! :)

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 9:04 pm
by wa1oxt
Tnx Richie.
The Record/Playback feature works great here , also with VOX !!!
The Anan is located elsewhere on my LAN so in the station is just the Mic and Dj Console.
It's great to have that feature operating agn.
Tnx agn for your support.

garyradio / wa1oxt

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 9:41 pm
by DL8LAQ
Hi Richie!

It seems that the MIC gain is not adjustable since versions higher than b_2. I am back to b_2 and MIC gain is adjustable.

I used a clean database to check that!

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:10 pm
by ramdor
DL8LAQ wrote:Hi Richie!

It seems that the MIC gain is not adjustable since versions higher than b_2. I am back to b_2 and MIC gain is adjustable.

I used a clean database to check that!


Odd, fine here, though I dont use direct connect. Not done anything to the mic gain code either. hmm. You are replacing all the files not just thetis.exe right? I will try a fresh db here as well, but would expect it to be ok.

Edit : Yep, fine here on b5_3 and with me deleting the database and letting it build a new one (using vac).

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:33 pm
by DL8LAQ
ramdor wrote:
DL8LAQ wrote:
Odd, fine here, though I dont use direct connect. Not done anything to the mic gain code either. hmm. You are replacing all the files not just thetis.exe right? I will try a fresh db here as well, but would expect it to be ok.

Richie.


I changed all files. I did another try, from b5_1 up to b5_3 and changed to my xmit profile again and all is well with b5_3. Very strange!!!!!

Sorry for false alarm! Edit: Hmmm, not a false alarm?

MIC gain works with my TX profile, but not with "Default" and "Default DX" here. I will start again with clean database.

I use a headset plugged into the front jacks for SSB and VAC only for digital modes (MSK144, FSK441, FT8...).

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:34 pm
by VA2EY
I also have the same non functional mic gain problem since version 2.6.9 B2 and up and TX Gain (dB) Wave menu still does not work with the latest 2.6.9b5-3

Michel

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:46 pm
by ramdor
ok, 20 mins, think I have found the problem.

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:47 pm
by DL8LAQ
ramdor wrote:ok, 20 mins, think I have found the problem.

Richie.


:-))))) Will drink a beer and wait!

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:54 pm
by ramdor
Michel, Norbert and those testing mic gain issues, please try this test version :

link removed

If ok I will release a b6 with the changes.

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:54 pm
by DL8LAQ
ramdor wrote:Michel, Norbert and those testing mic gain issues, please try this test version :

https://www.dropbox.com/s/h2x2ug3wodgde ... t.zip?dl=0

If ok I will release a b6 with the changes.

Richie.


Will do that in a minute!

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 10:57 pm
by DL8LAQ
ramdor wrote:Michel, Norbert and those testing mic gain issues, please try this test version :

https://www.dropbox.com/s/h2x2ug3wodgde ... t.zip?dl=0

If ok I will release a b6 with the changes.

Richie.


Ok, can use all TX profiles. MIC is adjustable.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 11:08 pm
by DL8LAQ
Richie, did u change something around the VAC1 TXGain? I am almost sure that last month when I used digital modes via VAC the VAC1 TXGain was set to 0, but today I tried Thetis for MSK144 (meteorscatter) I had to turn up the gain to >30dB to get a signal strong enough to drive my PA.

Thanks again for all, Richie :-) Have a good night...

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 11:15 pm
by ramdor
DL8LAQ wrote:Richie, did u change something around the VAC1 TXGain? I am almost sure that last month when I used digital modes via VAC the VAC1 TXGain was set to 0, but today I tried Thetis for MSK144 (meteorscatter) I had to turn up the gain to >30dB to get a signal strong enough to drive my PA.

Thanks again for all, Richie :-) Have a good night...


no other than this recent vacbypass for recording playback, it was the first time I have been in the 'audio' code. I ran a diff on it and compared it to a version way back to the 18th of Nov, and nothing has changed. The issue fixed in this test version was preventing any gain being applied if vac was turned off, but it should be ok now, it is amazing what a missing ! can do ;) Just glad it wasnt something heading to an asteroid, lol.

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 11:17 pm
by VA2EY
YES!!
mic gain works and TX gain Wave menu also
you are the best. now the beer ...

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 11:28 pm
by ramdor
VA2EY wrote:YES!!
mic gain works and TX gain Wave menu also
you are the best. now the beer ...


ok will release b6 to wrap these issues up shortly.

Cheers for the help and reports !

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Fri Dec 20, 2019 11:43 pm
by ramdor
UPDATE

Hi all,

An update to fix some issues with mic gain, especially if you don't use VAC.

Please try : link removed, see post #1

Full change log list : https://docs.google.com/document/d/1xh4 ... 5-ibeIBt_k

73 Richie.

(11/19/19) b6
-fix: mic gain issue when no vac used, introduced with changes in b5_3

Re: 2.6.9 QSK Issue

Posted: Sat Dec 21, 2019 3:01 am
by KA1GXR
Can anyone else duplicate this? Using 200D Firmware 1.8. Thetis 2.69 B1 or B5:

If QSK is turned on Tx power goes to whichever RX antenna is selected 1,2, or 3 even with Ant 1 checked as TX and check boxes
under ANT 2 and 3 for do not transmit on those antennas.
I duplicated on a Windows 10 and Widows 7 different desktop PC. Hope this is not intended operation. I only use CW for TX power calibrate and tuning normally.

Tom
KA1GXR

Re: 2.6.9 QSK Issue

Posted: Sat Dec 21, 2019 3:10 am
by ramdor
KA1GXR wrote:Can anyone else duplicate this? Using 200D Firmware 1.8. Thetis 2.69 B1 or B5:

If QSK is turned on Tx power goes to whichever RX antenna is selected 1,2, or 3 even with Ant 1 checked as TX and check boxes
under ANT 2 and 3 for do not transmit on those antennas.
I duplicated on a Windows 10 and Widows 7 different desktop PC. Hope this is not intended operation. I only use CW for TX power calibrate and tuning normally.

Tom
KA1GXR


Hi Tom, I will take a quick look tomorrow to see if anything obvious is happening in the code. Is this a recent issue since b1? or does it happen in 2.6.7 or 2.6.8 ? It might be something in firmware, but will look at the Thetis part tomorrow.

73 for now

Richie.

Re: 2.6.9

Posted: Sat Dec 21, 2019 5:22 am
by NL7F
ramdor wrote:UPDATE

Hi all,

An update to fix some issues with mic gain, especially if you don't use VAC.

Please try : https://www.dropbox.com/s/z4d5bx6nhhbgp ... 6.zip?dl=0

Full change log list : https://docs.google.com/document/d/1xh4 ... 5-ibeIBt_k

73 Richie.

(11/19/19) b6
-fix: mic gain issue when no vac used, introduced with changes in b5_3


With b6 waterfall is now inoperative on my 200D
regards, NL7F

Re: 2.6.9

Posted: Sat Dec 21, 2019 8:08 am
by ramdor
NL7F wrote:
With b6 waterfall is now inoperative on my 200D
regards, NL7F


Waterfall delay has changed. In setup>display>rx1/2 set waterfall frame interval to 2 or whatever you want. A setting of 2 means that the waterfall is updated every 2nd frame. So waterfall updates are now directly based on the FPS timing. if you have 60fps selected for example, the waterfall set for every 3rd frame, you will end up with a delay between each waterfall update equal to (1000ms / 60fps) * 3 = 50ms.

Change logs explain it, as does big post somewhere a version or so up from here in this thread.

Annotation 2019-12-21 094314.png
Annotation 2019-12-21 094314.png (34.78 KiB) Viewed 1927 times


Richie.