2.6.9

User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Tue Dec 17, 2019 3:18 pm

K2GX wrote:Hi Richie,

Just tested b4 – the palette setting LinAuto (Display>RX1>Waterfall>Palette) Waterfall displays no data (White), with Driver Engine running DirectX.

Joe


thanks, fixed. Issue with min/max states, and rgba order.

Richie.
np2g
Posts: 8
Joined: Fri Oct 06, 2017 11:15 pm

Re: 2.6.9

Postby np2g » Tue Dec 17, 2019 4:11 pm

Hello
Using (b4) When selecting (CTUNE) and then running the GUI in Collapse . I find no way to Turn CTUNE function off while in this collapse mode .
I see It can be turned off by going back to the Expanded display . Is this how it is suppose to work?



Ed NP2G
np2g
Posts: 8
Joined: Fri Oct 06, 2017 11:15 pm

Re: 2.6.9

Postby np2g » Tue Dec 17, 2019 4:26 pm

On collapsed
2snap.PNG
2snap.PNG (12.08 KiB) Viewed 1654 times
1snap.PNG
1snap.PNG (22.8 KiB) Viewed 1654 times


Looks like part of the 4 is missing ??
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2056
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.6.9

Postby w-u-2-o » Tue Dec 17, 2019 5:19 pm

ramdor wrote:
w-u-2-o wrote:Is the "Wheel Tunes Outside Spectral" problem fixed in b4?

Cheers!

Scott


not sure there was anything to fix Scott. See : viewtopic.php?f=9&p=9467&sid=b515f3c44a483a638e52b36a0bd62b38#p9435

It doesn't do what you think it does.

Richie.
While I now have no doubt it does not do what I think it does :D that link just takes me back to this exact spot in this exact topic. Please pardon a rare bout of cluelessness on my part: what does that option do, exactly? I feel pretty stupid right now because I remember you and I discussing how tuning should work at great length :oops:

Cheers!

Scott
NC3Z
Posts: 207
Joined: Sun Oct 29, 2017 8:57 pm
Location: Merritt, NC

Re: 2.6.9

Postby NC3Z » Tue Dec 17, 2019 5:37 pm

w-u-2-o wrote:Please pardon a rare bout of cluelessness on my part


You are holding it wrong!
Gary NC3Z
User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Tue Dec 17, 2019 5:52 pm

Hi Scott,

It just prevents you from using mousewheel to tune when the mouse pointer is not over the spectral display. ie, mouse wheel works outside spectral area if enabled. It was put in to prevent accidental scrolling of frequency if you missed some other slider slightly, such as drive, agc gain etc etc etc. It is explained in post above showing blue/red overlay image. No idea why that link didnt take you to the post. I will link again viewtopic.php?f=9&t=3182&start=330#p9435

Anyhoo...when CTUN is enabled...

So when you drag the passband and you are massively zoomed in, such that passband cant not be entirely shown, the spectrum scrolls to follow the passband/filter with zero pos in the middle.

At all other times, the passband will move, until it gets close to an edge, at which point the spectrum scrolls. You can think of it when massively zoomed in, that it is already near the edge so the spectrum will scroll.

The other case is if you drag the spectrum using the top strip, the passband will be moved if is about to go off the edge of the IF sample area, essentially preventing it from leaving the IF.

From memory, the only way the passband will leave the view is if you use the top scroll or pan when in CTUN mode.

Richie.
User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Tue Dec 17, 2019 5:57 pm

np2g wrote:On collapsed2snap.PNG1snap.PNG

Looks like part of the 4 is missing ??


mute display text box/label has been moved down there by the andromeda code, and the background is not transparent. It needs a rework/reposition, but as I will be dumping compressed view in a couple of weeks (more like months), not worth worrying about at this stage.

Cheers, Richie.
np2g
Posts: 8
Joined: Fri Oct 06, 2017 11:15 pm

Re: 2.6.9

Postby np2g » Tue Dec 17, 2019 6:40 pm

Hello On the Missing part of #4 That was not a complaint just a observation.
You are working your butt off Thank You.

Personally I like to see it as is it's looking like OM Great amp hi

Ed NP2G
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2056
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 2.6.9

Postby w-u-2-o » Wed Dec 18, 2019 2:18 am

ramdor wrote:Hi Scott,

It just prevents you from using mousewheel to tune when the mouse pointer is not over the spectral display. ie, mouse wheel works outside spectral area if enabled. It was put in to prevent accidental scrolling of frequency if you missed some other slider slightly, such as drive, agc gain etc etc etc. It is explained in post above showing blue/red overlay image. No idea why that link didnt take you to the post. I will link again viewtopic.php?f=9&t=3182&start=330#p9435
I am such a dolt! I can't believe I didn't remember that. That really was a stupid question. Very embarrassed I am! :oops:
Anyhoo...when CTUN is enabled...
CTUN behavior I understood :)

Thanks!

Scott
User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Wed Dec 18, 2019 12:49 pm

UPDATE

Hi all,

Please try : link removed, see post #1

Note: waterfall update interval code changed, you will probably need to change delay setting in Setup>Display>RX1/rx2. It is now frame rate based. It did not make sense to perform it after some arbitrary interval, because that interval may or may not have aligned with a redraw of the frame. Consequently inconsistent jitters could be observed in the waterfall. You now have the option to change the frame interval which defines when a new line is added to the wf. The ms number shown is how often the line will be added.

Last update before Christmas unless something is broken (I said that last time). Code will go off to Doug in a couple of days if nothing serious found.

73, Richie.

(11/19/19) b5 + b5_1
-change: waterfall draw delay removed, now entirely based off FPS and a frame interval
-fix: linAuto now displays in colour in DX engine, min/max bug
-add: duration of smeter signal history
b5_1 fixed issue with time display when hovering mouse over waterfall
Last edited by ramdor on Fri Dec 20, 2019 1:46 pm, edited 2 times in total.
User avatar
Tony EI7BMB
Posts: 310
Joined: Sun Apr 09, 2017 2:31 pm
Location: Dublin
Contact:

Re: 2.6.9

Postby Tony EI7BMB » Wed Dec 18, 2019 1:33 pm

Thanks so much Richie happy Xmas
DO2ZA Erwin
Posts: 52
Joined: Fri Apr 21, 2017 4:49 pm

Re: 2.6.9

Postby DO2ZA Erwin » Wed Dec 18, 2019 5:56 pm

ramdor wrote:
DO2ZA Erwin wrote:Hi all and Ritchie,

at first 2.6.9 b2 is running perfekt here, many thanks !!

Right Click on CPU in Status-Bar ?? No funktion here??

Sometimes I have a problem to save my Setting in the Database, here it is on DSP - Options, the Filter-Type. Sometimes it is saved, some
time not?? (B1 Version).

73 Erwin


cpu status bar change as not yet been released. Saving issues, probably related to TX profile, save the TX profile and should be ok?

Richie.


Hi Richie,

yes, TX-Profile saving is working fine, but i mean that will not save the Filter-Type???

I have the Database manuell edit, now it works again.

73 Erwin

EDIT: Tested: Saving TX-Profile saves also the Filter-Type from DSP-Options. If I use Apply and OK on the Setup-Form
it saved NOT the DSP-Filter-Type !!

73 Erwin
Last edited by DO2ZA Erwin on Thu Dec 19, 2019 11:34 am, edited 1 time in total.
Anan 200D rev.24, WIN 10, 10.0.18362 (1903), i7-7700 @3.60 Ghz, 2x Monitor 24"
User avatar
KA1GXR
Posts: 23
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:53 pm
Location: ASHLAND MA

Re: 2.6.9 QSK Oddity?

Postby KA1GXR » Thu Dec 19, 2019 6:42 am

Greetings all:

Using Thetis 2.69 B1 or B5 on my 200D while testing for RF leaking into Ant 2 while Tx assigned to Ant 1 Found the following:

If QSK is turned on Tx power goes to whichever RX antenna is selected 1,2, or 3 even with Ant 1 checked as TX and check boxes
under ANT 2 and 3 for do not transmit on those antennas. I also See the previously reported leakage during non QSK transmit to
Ant 2, About -10 db to plus 5 db during random keying spikes in CW mode. Lengthening Keyup delays does not stop the spike. Not
looking for solution to that here. See Similiar spike on my 8000 DLE also.
Only curious if tx during QSK is normal. Tested on 2nd desktop PC also with same results so I do not suspect corrupted database.


Tom
KA1GXR
W2SDR
Posts: 25
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:36 am

Re: 2.6.9

Postby W2SDR » Thu Dec 19, 2019 11:19 am

I have been noticing with the last few releases that when I'm on AM for a while and use the space bar for the PTT for a QSO, when I switch to SSB and turn VOX on the VOX does not work. The only way I can get Vox to start working agn is to restart the software. Then all is well. I am using VAC with a USB mic pre for my mic audio.
Frank, W2SDR
User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Thu Dec 19, 2019 11:47 am

W2SDR wrote:I have been noticing with the last few releases that when I'm on AM for a while and use the space bar for the PTT for a QSO, when I switch to SSB and turn VOX on the VOX does not work. The only way I can get Vox to start working agn is to restart the software. Then all is well. I am using VAC with a USB mic pre for my mic audio.
Frank, W2SDR


I wonder if it is that when changing mode from AM to SSB, it may also change to another TX profile, that ssb tx profile not enabling the vac?

Richie.
K9RX
Posts: 289
Joined: Fri Apr 14, 2017 3:47 pm

Re: 2.6.9

Postby K9RX » Thu Dec 19, 2019 1:35 pm

Tom, KA1GXR, not sure if this is the same thing but it sounds similar at least in part ... check out my post and the thread here:

viewtopic.php?f=6&t=3167&p=8668#p8668

this is regarding an issue where there is RF present that causes preamps to blow and false "HIGH SWR" to be seen ...

Gary
K9RX
np2g
Posts: 8
Joined: Fri Oct 06, 2017 11:15 pm

Re: 2.6.9

Postby np2g » Thu Dec 19, 2019 3:14 pm

Hello
I am presently now utilizing VAC for the audio input .

And when I have used this function (OFF DELAY PTT) in HPSDR this provided the ability to add time to the off command while using PTT
thus compensating for the latency .



Thetis does not have this function.

It would be nice to re establish this ability in Thetis.

ED
NP2G
wa1oxt
Posts: 43
Joined: Mon Apr 10, 2017 7:12 pm

Re: 2.6.9

Postby wa1oxt » Thu Dec 19, 2019 8:53 pm

Request....
Is it possible to have a vertical gain adjustment included within the "Scope" and "Scope2" feature on the main gui ?
Also , does anyone have a clue how to get the playback feature working when in VAC ?

tnx
garyradio / wa1oxt
Helmut
Posts: 34
Joined: Sat Jul 15, 2017 3:08 pm

Re: 2.6.9

Postby Helmut » Thu Dec 19, 2019 9:01 pm

wa1oxt wrote:Request....
Is it possible to have a vertical gain adjustment included within the "Scope" and "Scope2" feature on the main gui ?
Also , does anyone have a clue how to get the playback feature working when in VAC ?

tnx
garyradio / wa1oxt


See my post on page 12 of this thread how to use playback !

73
VA2EY
Posts: 21
Joined: Wed Apr 24, 2019 11:57 am

Re: 2.6.9

Postby VA2EY » Thu Dec 19, 2019 9:47 pm

trick

For recording, with output level identical to the input, RX1AF: must be 100. In this way no need to adjust TX gain (Wave Menu) and the AGC Gain can also reduce the recording level ...


Michel
wa1oxt
Posts: 43
Joined: Mon Apr 10, 2017 7:12 pm

Re: 2.6.9

Postby wa1oxt » Fri Dec 20, 2019 1:11 am

Ok, I 'll figure out the issue with the Rec / Playback.
More interesting is that Playback does't work on start-up

ie: try this... Bring up Thetis , push the Playback button...nothing happens !
If you select MOX and then select Playback..nothing happens with Playback
I had to check to see if indeed there was a .wav file in the directory.
To solve the problem , snip a new recording off the air ,then all is wonderful.
Well , wonderful as far as the buttons working.
Transmitting the file over the air is still a problem using VAC.


oxt
User avatar
KA1GXR
Posts: 23
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:53 pm
Location: ASHLAND MA

Re: 2.6.9

Postby KA1GXR » Fri Dec 20, 2019 1:51 am

K9RX wrote:Tom, KA1GXR, not sure if this is the same thing but it sounds similar at least in part ... check out my post and the thread here:

viewtopic.php?f=6&t=3167&p=8668#p8668

this is regarding an issue where there is RF present that causes preamps to blow and false "HIGH SWR" to be seen ...

Gary
K9RX


Gary I saw your post some time back and even contacted Doug about it. Testing on that issue I found a different problem using the Thetis QSK feature. I only use CW for PA calibration and tuning normally. Whatever power is set in the 200D in this case (not using my amp for these tests) comes out Antenna 2 port when I select Antenna 1 as transmit port and check boxes at the bottom of antenna filters page for NO TX on ports 2 and 3 . That works Ok when QSK is not selected other than the low level leakage and nasty spike up toabout +5DB I capture on my spectrum analyzer. I posted elswhere (diversity area) to someone who uses some sort of optocoupler switch on the rx line I think. Waiting for more info on that also as a partial fix.
Got expensive blowing Magnetic rx loop amps until I figured out why. Using RX2 (ADC2) Has very little leakage and no spikes yet on 200D and 8000dle.

Tom/KA1GXR
User avatar
KA1GXR
Posts: 23
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:53 pm
Location: ASHLAND MA

Re: 2.6.9 QSK Oddity? Attention Richie*****

Postby KA1GXR » Fri Dec 20, 2019 1:56 am

KA1GXR wrote:Greetings all:

Using Thetis 2.69 B1 or B5 on my 200D while testing for RF leaking into Ant 2 while Tx assigned to Ant 1 Found the following:

If QSK is turned on Tx power goes to whichever RX antenna is selected 1,2, or 3 even with Ant 1 checked as TX and check boxes
under ANT 2 and 3 for do not transmit on those antennas. I also See the previously reported leakage during non QSK transmit to
Ant 2, About -10 db to plus 5 db during random keying spikes in CW mode. Lengthening Keyup delays does not stop the spike. Not
looking for solution to that here. See Similiar spike on my 8000 DLE also.
Only curious if tx during QSK is normal. Tested on 2nd desktop PC also with same results so I do not suspect corrupted database.


Tom
KA1GXR


I was concerned this QRX problem may be in Thetis 2.69 etc. Do not know when it became available but version 2.69 b1 and b5 do it.

Thanks
Tom
DL8LAQ
Posts: 86
Joined: Sun Apr 09, 2017 3:28 pm

Re: 2.6.9

Postby DL8LAQ » Fri Dec 20, 2019 10:49 am

Hi Richie,

just a note for your wishlist:

It would be nice to get rid of the yellow TX filter lines in the spectrum display when using DIGU / DIGL or FM. A TX FL button like in all other phone modes would be nice.
73, Norbert - DL8LAQ - ANAN-7000DLE
User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Fri Dec 20, 2019 1:44 pm

UPDATE

Hi all,

Please try: https://www.dropbox.com/s/s0b5w7w3qt1yj ... 3.zip?dl=0

Contains changes to the playback of recordings. Not 100% this is the correct solution, but perhaps Bryan can check it when source gets back to Doug. VAC is put into 'bypass' state during the playback.

73 Richie.

(11/19/19) b5_2
-add: a PTT delay can be inserted before entering TX state (taken from PowerSdr. Requested by np2g. Default 0ms)
-change: can now play a recording. Bypass vox is used for the duration. There could be issues with this, please give findings. Changed for the wave file controls playback as well
Last edited by ramdor on Fri Dec 20, 2019 5:18 pm, edited 2 times in total.
np2g
Posts: 8
Joined: Fri Oct 06, 2017 11:15 pm

Re: 2.6.9

Postby np2g » Fri Dec 20, 2019 2:09 pm

Thank You for the PTT off delay

Merry Christmas Ho HO HO

Ed Baker
VA2EY
Posts: 21
Joined: Wed Apr 24, 2019 11:57 am

Re: 2.6.9

Postby VA2EY » Fri Dec 20, 2019 2:22 pm

Hi Richie

TX Gain (dB) in Wave menu no longer works with version 2.6.9 b5_2

Michel
User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Fri Dec 20, 2019 2:26 pm

VA2EY wrote:Hi Richie

TX Gain (dB) in Wave menu no longer works with version 2.6.9 b5_2

Michel


Hi Michel,

I noticed that here as well when the vac is in bypass mode, which is why I put the caveat around the release (may not be the correct solution)

Did it work before? please explain what settings you used to play wave recordings via that wave form. Are you using vac or direct connection to radio for audio etc etc?

Cheers Richie.
VA2EY
Posts: 21
Joined: Wed Apr 24, 2019 11:57 am

Re: 2.6.9

Postby VA2EY » Fri Dec 20, 2019 2:40 pm

I have not used VAC. Always in direct connection, and worked with all previous versions
but works using VAC

Michel
Last edited by VA2EY on Fri Dec 20, 2019 2:45 pm, edited 1 time in total.
User avatar
ramdor
Posts: 341
Joined: Wed Jul 03, 2019 3:07 pm

Re: 2.6.9

Postby ramdor » Fri Dec 20, 2019 2:42 pm

Hi Michel, Just did a quick test here, after initially thinking it did nothing it does seem to be ok? Perhaps there is a setup/setting difference between us somewhere?

See vid :



Richie.

Return to “Thetis”