Andromeda???

The word from the top!
Forum rules
Only admin's and moderators can start a topic in this forum, but anyone can reply to an existing topic. Off topic replies will be deleted.
Aivars
Posts: 59
Joined: Sun Apr 09, 2017 11:12 pm

Re: Andromeda???

Postby Aivars » Wed Apr 21, 2021 8:59 pm

I want warn everybody around who want to buy display for Andromeda! Digikey raised price significantly. But it is still 131EUR in Mouser 8-) Most sweet part are, Mouser promise to pay taxes 8-) 131EUR with delivery. I started to collect parts for my new project on Digikey, but now I think, I must move to Mouser 8-)
P.S. I was kinda of wrong :roll: VAT are collected by Mouser/Fedex. You will get your package directly without custom involved.
YL2GVC 73!
administrator
Posts: 67
Joined: Wed Aug 24, 2016 5:20 am

Re: Andromeda???

Postby administrator » Wed Apr 28, 2021 5:35 am

A couple of quick pictures and a video of the Andromeda (ignore the messy workbench :) , we're hard at work!)

All approved for final production, we are now in the last leg of the race.....thank you all so much for your patience!



image0.jpeg
image0.jpeg (1.47 MiB) Viewed 2014 times


IMG_0770.jpg
IMG_0770.jpg (1.42 MiB) Viewed 2014 times
Aivars
Posts: 59
Joined: Sun Apr 09, 2017 11:12 pm

Re: Andromeda???

Postby Aivars » Wed Apr 28, 2021 9:19 am

Congratulations 8-) May be inside images as well ;)
YL2GVC 73!
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2975
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Andromeda???

Postby w-u-2-o » Wed Apr 28, 2021 10:49 am

Which NUC are you using in this one?
User avatar
rbduck
Posts: 141
Joined: Tue Dec 03, 2019 1:49 pm

Re: Andromeda???

Postby rbduck » Wed Apr 28, 2021 6:47 pm

Is this something that Apache is about to produce?
73
Ruben
NB4R
User avatar
DH1KLM
Posts: 75
Joined: Fri Dec 29, 2017 10:36 pm
Location: Germany

Re: Andromeda???

Postby DH1KLM » Wed Apr 28, 2021 7:51 pm

73 de Sigi / DH1KLM
administrator
Posts: 67
Joined: Wed Aug 24, 2016 5:20 am

Re: Andromeda???

Postby administrator » Thu Apr 29, 2021 4:06 am

w-u-2-o wrote:Which NUC are you using in this one?


Hi Scott,

NUC10i7FNB and the 10i5FNB,

Cheers
W4WMT
Posts: 129
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:12 pm

Re: Andromeda???

Postby W4WMT » Thu Apr 29, 2021 4:46 pm

I just thought of some nice ad copy for this rig:

"Apache Labs - Puttin' the knobs back into SDR!" :-)

73
Aivars
Posts: 59
Joined: Sun Apr 09, 2017 11:12 pm

Re: Andromeda???

Postby Aivars » Thu Apr 29, 2021 6:38 pm

I faced up with quite strange issue :roll: I fired up Andromeda and realise that small screen doesn't show anything :? I thought that I broken it somehow. But with a lot of different steps I finally find out that screen appears if disconnect PWM CTL plug :? But before it works. May be it was connected to that, I changed VFO encoder rate through Arduino app. It was day long story with bug checking.
YL2GVC 73!
laurencebarker
Posts: 55
Joined: Mon Nov 11, 2019 7:39 pm

Re: Andromeda???

Postby laurencebarker » Sat May 01, 2021 4:10 pm

For those assembling Andromeda front panels: you may need to select a setting in the code if you use the "round can" type VFO encoders. We don't think we have documented this clearly.

If you have used the "broadcom" type VFO encoder (rectangular control, and PCB used "as is"): the code in github is correct for you.

If you have used the high resolution optical encoders (400 or 600 pulses per revolution, round can and the PCB has to be cut out to fit): then for best performance you need to do 2 things.

1. download the front panel code from github (https://github.com/laurencebarker/Andromeda_front_panel/tree/master/front%20panel/Arduino%20Nano%20Every%20Sketch/andromeda_front_panel_nano)
2. open it in the Arduino editor
3. open tab "globalinclude.h"
4. on line 17 remove the "//" so it reads #define HIRESOPTICALENCODER 1
5. build the code and download to the Arduino.

You will probably also need to change the VFO encoder turn rate.
6. Open the serial window (icon at top right of the arduino editor that looks like a magnifying glass)
7. you should see the encoder commands as you turn it eg ZZZU01;
8. In the small text box at the top left type ZZZX042; then hit enter

And that setting will be stored - you will NOT need to keep setting it.
Laurence Barker G8NJJ
Aivars
Posts: 59
Joined: Sun Apr 09, 2017 11:12 pm

Re: Andromeda???

Postby Aivars » Sat May 01, 2021 5:29 pm

Thanks a lot Laurence for clarification!!! It looks like when I just input that code ZZZX042, it doesn't change anything. Turn rate remain the same. OK, I will try later ;)
But what about my issue with screen, anybody could say anything :roll:

P.S. It works, now are much better 8-) Thanks Laurence!!!
YL2GVC 73!
Danie
Posts: 4
Joined: Sun Jun 30, 2019 12:08 am

Re: Andromeda???

Postby Danie » Sat May 08, 2021 8:43 pm

Hello, with the andromeda if we use more than 100 watts do we have to use a coupler with the PureSignal.
Thank you
User avatar
w-u-2-o
Posts: 2975
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: Andromeda???

Postby w-u-2-o » Sat May 08, 2021 9:08 pm

You need a coupler if you wish to linearize your external amplifier.
Danie
Posts: 4
Joined: Sun Jun 30, 2019 12:08 am

Re: Andromeda???

Postby Danie » Sat May 08, 2021 9:52 pm

Thank
Ken
Posts: 12
Joined: Thu Feb 13, 2020 11:43 pm

Re: Andromeda???

Postby Ken » Sun May 30, 2021 4:39 pm

Hello,

Not sure where to post this...

Will the new Andromeda allow the old back grounds to be used in the pan-adapter window?

For an example, I have four 833 Tubes in the back ground, and I would like to continue this look.

So is the Gui still changeable to the end user?

Thank you,
Ken
WB4AM
Aivars
Posts: 59
Joined: Sun Apr 09, 2017 11:12 pm

Re: Andromeda???

Postby Aivars » Mon May 31, 2021 6:03 am

Ken, it is normal PSDR/Thetis GUI what you see on computer/Andromeda screen 8-) There are just addition in Thetis to communicate with Andromeda.
YL2GVC 73!
Ken
Posts: 12
Joined: Thu Feb 13, 2020 11:43 pm

Re: Andromeda???

Postby Ken » Tue Jun 01, 2021 9:50 am

Oh Okay, I could not find any info on this.

Thanks for the reply back.

73
Ken
WB4AM
laurencebarker
Posts: 55
Joined: Mon Nov 11, 2019 7:39 pm

Re: Andromeda???

Postby laurencebarker » Tue Jun 01, 2021 4:50 pm

The Andromeda display uses the "collapsed" display view with different top and bottom control bars. The simple way to find out is to try it. Select collapsed display (use the "collapse" menu item) then select Andromeda top and bottom controls using the "display controls" menu.
Laurence Barker G8NJJ
Aivars
Posts: 59
Joined: Sun Apr 09, 2017 11:12 pm

Re: Andromeda???

Postby Aivars » Thu Jun 03, 2021 10:46 am

Thanks Laurence for additional information, forget about this difference ;)
Ken, you can try to check it, if you have Windows computer with touchscreen. Or even you can buy Arduino Nano Every, some compatible encoder/-s, solder it to right points on Arduino and try it in real life 8-)
YL2GVC 73!
User avatar
DH1KLM
Posts: 75
Joined: Fri Dec 29, 2017 10:36 pm
Location: Germany

Re: Andromeda???

Postby DH1KLM » Thu Jun 03, 2021 1:20 pm

Ken wrote:Will the new Andromeda allow the old back grounds to be used in the pan-adapter window?


Short answer: Yes

Copy your "833 Tubes" background pic (picDisplay.png) in C:\Users\your-name\AppData\Roaming\OpenHPSDR\Skins\your-skin\Console

It will be displayed also in collapsed mode (Andromeda)

Like this.

andromeda 1.JPG
andromeda 1.JPG (163.93 KiB) Viewed 577 times

andromeda 2.JPG
andromeda 2.JPG (165.14 KiB) Viewed 577 times
73 de Sigi / DH1KLM

Return to “Apache Labs News”