7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Can't talk to your radio? This is the place to ask!
mcindan
Posts: 11
Joined: Thu Jan 28, 2021 6:13 pm

7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby mcindan » Sat Feb 27, 2021 4:03 pm

I have a brand new 7000DLE MKII (Black Edition) just out of the box. When I connect it to my router I see an IP assigned as expected but then it disappears after a few seconds.

The radio in NOT in bootloader mode. When I put it in bootloader mode and power on, NO IP is assigned.

Any Ideas on where to start?
mcindan
Posts: 11
Joined: Thu Jan 28, 2021 6:13 pm

Re: 7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby mcindan » Sat Feb 27, 2021 4:48 pm

I could not get DHCP to work so I set the IP using the bootloader and installed protocol 2 v2.0.b firmware while I was at it.

Once the radio was rebooted (non bootloader mode) I could ping the IP I set above and Thetis v2.8.11 is now working.

Any ideas on what might be going on with DHCP, where the IP is set then it disappears?
User avatar
w-u-2-o
Posts: 3079
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby w-u-2-o » Sat Feb 27, 2021 5:14 pm

What do you mean by "disappears"? What tool are you using to check the IP? If it is ping, you should know that neither Protocol 1 or Protocol 2 provides reliable ping responses. Chances are it was/is working just fine with DHCP, just not with ping.
mcindan
Posts: 11
Joined: Thu Jan 28, 2021 6:13 pm

Re: 7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby mcindan » Sat Feb 27, 2021 5:58 pm

I am looking at the router (RT-AC68U) list of clients. For some reason the IP appeared in the list when the radio is first powered on but then disappears from the list after a few seconds. No issues with ping since I set the IP address via the bootloader.

I will use a static IP going forward - I was just wondering if anyone else had experienced an issue like this.
User avatar
w-u-2-o
Posts: 3079
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: 7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby w-u-2-o » Sat Feb 27, 2021 7:55 pm

For the record, DHCP works perfectly here on an 8000 (same board as the 7000) under both P1 and P2 firmware.
mcindan
Posts: 11
Joined: Thu Jan 28, 2021 6:13 pm

Re: 7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby mcindan » Sat Feb 27, 2021 8:39 pm

w-u-2-o wrote:For the record, DHCP works perfectly here on an 8000 (same board as the 7000) under both P1 and P2 firmware.


Thanks! I suspect it is an issue with the router. Since all is working via the static IP I will leave it for another day.
User avatar
I2NOY
Posts: 48
Joined: Thu Mar 25, 2021 10:44 am
Location: Milano - Italy

Re: 7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby I2NOY » Mon Apr 19, 2021 9:36 am

I have experience that some DHCP server of routers is not 100% compatible with some devices.
Keeping a fixed IP would not hurt, on the paper.
I am still waiting my 7000 DLE MK2 black and when it will arrive I will check with my Fritz touter. ;)
User avatar
FM5GB
Posts: 97
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:03 pm

Re: 7000DLE MKII Black - IP Dissapears After A Few Seconds

Postby FM5GB » Wed May 05, 2021 12:16 pm

Hi all

I have (had) exacly the same behaviour on my router (RT-AC66U, same as your's but without modem) : it would show the radio as long it has power supply but when power on is activated it would disappear after some time (for the router to routine scan the network). I don't think this impairs any functionnality. Now I'm using a separate NIC to connect the radio to the computer and by the way this improved only marginally the problem of audio & video dropouts at maximum sample rate in FM with my transverter.

73s Phil FM5GB

Return to “Network Connections & Network Hardware”