Crackling CW Sidetone

AA2GF
Posts: 10
Joined: Thu Jun 20, 2019 8:19 pm

Crackling CW Sidetone

Postby AA2GF » Mon Feb 22, 2021 7:03 pm

In CW mode using iambic paddles with the internal keyer, with the sidetone enabled, the first time I touch a paddle I get a brief crackling sound and two dits when it should be dash. This only occurs the first touch of either paddle. Stating it another way if I’m sending a word at 25 wpm it’s only that first touch of the paddles this occurs, the remaining characters ok. Then with the typical delay between words it occurs again on the first character. Makes it really challenging to get that first character out.

It’s as though there is some trash in the beginning of the buffer, like a pointer is off.

Anyone run into this one?

Tnx,

--aa2gf--

Here is the configuration
7000DLE MKII Black Case, Purchased 12/19 Ser # 065 External PC, Thetis 2.8.11 (10/20/20)
AA2GF
Posts: 10
Joined: Thu Jun 20, 2019 8:19 pm

Re: Crackling CW Sidetone

Postby AA2GF » Tue Feb 23, 2021 8:22 pm

Problem solved..... never leave Pure Signal on in CW mode, silly me!
User avatar
KX4M
Posts: 8
Joined: Tue Dec 29, 2020 7:46 pm

Re: Crackling CW Sidetone

Postby KX4M » Tue Feb 23, 2021 8:26 pm

Oh interesting - so it would have the same issue with an external keyer as well?
AA2GF
Posts: 10
Joined: Thu Jun 20, 2019 8:19 pm

Re: Crackling CW Sidetone

Postby AA2GF » Tue Feb 23, 2021 10:12 pm

Haven't tried an external keyer, but I was getting close.... was ready to give up on the internal keyer but I gave it another go and got lucky.
I attached a screenshots of what is actually happening. If you look you'll see the reason for the pair of initial dits (bottom pic). Interesting how the carrier shifts with PS engaged.

Sure would be nice if PS was disabled in CW mode!


--aa2gf--
Attachments
Thetis_rhQcGL7iWu.png
Steady State
Thetis_rhQcGL7iWu.png (25.1 KiB) Viewed 880 times
Thetis_YVmSFViY7B.png
Initial Key Down
Thetis_YVmSFViY7B.png (21.26 KiB) Viewed 880 times

Return to “Keys, Keyers, Paddles & Bugs”