VAC fails, need Help (solved)

USB headsets to digital audio workstation software...
DO2ZA Erwin
Posts: 45
Joined: Fri Apr 21, 2017 4:49 pm

VAC fails, need Help (solved)

Postby DO2ZA Erwin » Sat May 26, 2018 4:25 pm

Hello to all,

From one Day to next Day my VAC is defekt. I use it only to hear the Audio with my PC. I get the Message:

PortAudio Error: -9999 Unanticipated host error

and:

PortAudio Error:-9998 Invalid strem pionter

System is Win10 Home Version 1803, VB-Cable Driver pack 43, Psdr 3.4.9.

I have tried: deinstall vbcable and new install
Reset Database, load an older Database
Install Psdr with the Option Repair
deinstall my Audio controller

nothing helps, i am out of all now.

What can i do?????????????? Please Help

73 Erwin
Last edited by DO2ZA Erwin on Sat May 26, 2018 7:08 pm, edited 1 time in total.
Anan 200D rev.24, WIN 10, 10.0.18362 (1903), i7-7700 @3.60 Ghz, 2x Monitor 24"
User avatar
w-u-2-o
Posts: 1876
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: VAC fails, need Help

Postby w-u-2-o » Sat May 26, 2018 6:22 pm

Since the latest major Windows update, version 1803, a change to privacy settings is required in Windows for certain applications to access the Windows audio system.

Go to Privacy Settings.
Select Microphone.
Turn on the main permission "Allow apps to access your microphone".
Individual apps can be turned off in the bottom part of that settings window, but the main permission must be turned on.

73,

Scott
DO2ZA Erwin
Posts: 45
Joined: Fri Apr 21, 2017 4:49 pm

Re: VAC fails, need Help (solved)

Postby DO2ZA Erwin » Sat May 26, 2018 7:06 pm

Hello Scott,

What the F..... is that ????
Never had I find this, never, worked for more than 10 hours on it.

I have switch on in the Privacy and all is working again.

Many thanks for that Tip!!!!

I have search the Forum but did not find this Tip, are I am the only with this Problem?

Thanks again, Greetings from DL

Erwin
Anan 200D rev.24, WIN 10, 10.0.18362 (1903), i7-7700 @3.60 Ghz, 2x Monitor 24"
User avatar
w-u-2-o
Posts: 1876
Joined: Fri Mar 10, 2017 1:47 pm

Re: VAC fails, need Help (solved)

Postby w-u-2-o » Sat May 26, 2018 7:09 pm

Quite of few people had this problem. However I'm guessing most people already had that access turned on (it is by default) and so did not have any issue with the 1803 update.

You are, however, the first person to ask about it on the forum.

73!
N7CXI
Posts: 24
Joined: Sun Apr 09, 2017 5:20 pm

Re: VAC fails, need Help (solved)

Postby N7CXI » Mon Jun 25, 2018 7:12 pm

I don't know if anyone has mentioned this yet, but there is an additional issue with Build 1803 and later.

There is now an additional "Sound Settings" dialog that sets both recording and playback volume. The issue you may have is low audio levels on both recording and playback:

(1) Right-click on the sound icon on the taskbar
(2) Click on "Open Sound Settings"
(3) You can set the system default devices in this dialog

NOW SCROLL DOWN...

(4) Click on "App volume and device preferences". Yet another window will appear with new, per-app "Master Volume" sliders for both "Output" and "Input" devices.

Also, I'll add a footnote that if you're having trouble with (for example) a very brief, intermittent drop/recover in carrier or audio levels, (depending on what type of SDR you're working with) you may want to disable "CPU Throttling" in your power plan. I've had to do that with my i7 and Xeon -based machines using recent Windows builds. Doing this will prevent some audio devices (especially USB-connected) from glitching caused by interference from the power management code.

HTH,
Jim N7CXI

Return to “Digital ("Virtual") Audio”